Strona główna Wieprzowina po chińsku wielkie oszustwo

Wieprzowina po chińsku wielkie oszustwo

Szynka « poprzedni | następny »
45Kazik - Przepis na: Wieprzowina po chińsku wielkie oszustwo offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 57
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Wieprzowina po chińsku wielkie oszustwo
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Danie dość trudne, tu akurat było więcej osób(8), pozostałość została zamrożona. Po rozmrożeniu smak ani konsystencja nie uległy zmianom.


trudność: trudne
czas:

Wieprzowina po chińsku wielkie oszustwo - SKŁADNIKI:

  • 50 dag mięsa wieprzowego(łopatka, szynka);
  • 15 dag boczku wędzonego surowego;
  • 4 owoce papryki (różne kolory);
  • 4 szt pieczarek;
  • 1/4 strączka chili (**)(można pominąć, a w  to miejsce dodać więcej pieprzu zielonego ( nie czarnego!);
  • 10 dag boczniaka;
  • 2 średnie cebule (biała i czerwona);
  • 1 szkl. marchewek malutkich (lub duża pokrojona w słupki;
  • 1 por (śr. 2cm dł15  cm);
  • 1 pietruszka (jak ½ pora);
  • 1 kalarepka (wielkości jajka);
  • 3 pomidory (śr. 5 cm);
  • 5 śliwek suszonych;
  • 4 (minimum)ogórki świeże(10 cm z niewykształconymi nasionami);
  • 6 plastrów ananasa z puszki;
  • 100 ml soku z „ananasowej”puszki;
  • 150 ml oleju kukurydzianego lub z pestek winogron, z ryżu;
  • 150 ml piwa jasnego;
  • ok. 100 ml wody;
  • 2 kostki bulionu drobiowego;
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego lub ½; szkl. świeżego, pokrojonego w paski
  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu mielonego;
  • ½      „       kolendry zmiażdżonej;
  • ¼      „       kardamonu sproszkowanego
  • 5 liści laurowych;
  • 2 lekko wypukłe łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej;
  • sól, pieprz zielony.

Wieprzowina po chińsku wielkie oszustwo - PRZYGOTOWANIE:

Potrzebny do robienia potrawy szeroki rondel 3-4 ltr. Oraz krążek dystansowy ( podkładka pod garnki).  Do rondla postawionego bezpośrednio na dużym ogniu, wlej 100ml oleju i wrzuć pokrojony w słupki boczek, gdy lekko się wytopi dołóż mięso pokrojone w 2 cm kostkę.  Mięsa nie obtaczaj w mące!!  Gdy mięso lekko zacznie „złocić się”, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i chili (**)(proponuję dać połowę tego składnika, zawsze moższ dodać). Cebula jest już zeszklona, dołóż paprykę, podlej połową piwa i wody, dodaj  liście laurowe, dodaj też marchewkę, pietruszkę, kalarepkę  (w słupki ), pomidory pokrojone w ósemkę i pozbawione nasion (wypłucz pod strumieniem wody) oraz pora pokrojonego w 4-5 cm paski (wzdłuż),co chwilę lekko ale dokładnie mieszaj całość. Doprowadź do wrzenia..  Rondel postaw teraz na płytce dystansowej, nieco zmniejsz płomień. Na patelni, w pozostałym oleju, lekko obsmaż; na silnym ogniu(!)pieczarki pokrojone >kapelusze w ósemki,> nóżki w słupki (na cztery, wzdłuż), na chwilę dodaje do podsmażanych pieczarek, pokrojone w paski boczniaki i po ok  5 minutach dodaj wszystkie grzybki do rondla.  Duś ok. 5 min.  W wodzie rozgnieć kostki bulionu, połącz z pozostałym piwem, wsyp wszystkie przyprawy, po dokładnym wymieszaniu wlej do rondla.  Jeżeli imbir masz świeży  to wrzucamy bezpośrednio do rondla. Ananasa (plastry) podziel (w 8-ki lub 16-ki), śliwki w paski 2-3 mm wzdłuż dodaj do rondla. Ogólna uwaga: wszystkie składniki zawsze (robiac każdą potrawę) przygotowuję (w tym obróbka nożem), przed rozpoczęciem obróbki cieplnej, unikam wówczas możliwości pominięcia któregokolwiek, czy niezachowania kolejności. W miarę potrzeby dodaj sól i pieprz zielony. Potrawa nie powinna być za rzadka, rozpuść mąkę w soku z ananasa, wlej do rondla, wymieszaj i zagotuj całość podaj na stół: - z ryżem, ulubionym makaronem lub drobnymi kluseczkami kładzionymi. Sos „posyp”po wierzchu świeżym ogórkiem pokrojonym w słupki.  Ogórek dodaje potrawie wspaniałego smaku, trzeba to samemu poczuć(!). .Jeżeli okaże się, że masz za dużo potrawy, możesz śmiało resztę zamrozić, oczywiście bez ogórka. *Smak i konsystencja po rozmrożeniu pozostaną niezmienione. Jeśli zamrożoną potrawę wyjmiesz do zjedzenia, do naczynia z odrobiną wody wrzuć całość zamrożoną i "top" na wolnym ogniu od czasu do czasu przewracając bryłę, do całkowitego rozmrożenia, szybko potem doprowadzając do wrzenia. Nie gotuj już.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wieprzowina po chińsku wielkie oszustwo (strona 1 z 1)  
Glumanda

Glumanda
offline

2009-02-05 22:20
Przepieknie podane :)... to jaki tam byl adres do Ciebie?? ;)
Skomentuj
Oceń:
7
45Kazik

45Kazik
offline

2009-02-05 22:24
kiedy przyjedzeisz?...adres maaaaaaaaaaaaaaasz kawalarko jedna :))
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Olcia 36
gość

2009-02-06 12:31
Zrobiłam to danie, wizualnie pięknie-ale smakowo nie bardzo,nie potrzebny wędzony boczek i ananas, psuje cala potrawę,nie da się tego do niczego porównać.Nie będzie powtórki,szkoda bo wygląda zachęcająco.
Skomentuj
Oceń:
0
45Kazik

45Kazik
offline

2009-02-06 13:13
Olcia 36 napisał(a):

Zrobiłam to danie, wizualnie pięknie-ale smakowo nie bardzo,nie potrzebny wędzony boczek i ananas, psuje cala potrawę,nie da się tego do niczego porównać.Nie będzie powtórki,szkoda bo wygląda zachęcająco.


Szybka jesteś wczoraj;14;39 wstawiony przepis i akurat miałaś wszystkie składniki, brawo.;))
Faktem jest , że dodatek soku ananasowego jest chyba przesadą ale tak robiłem dla gości i tak pozostawiłem w przepisie.
Trudno, nie każdemu widać jednakowo smakuje.
P.S.
A ten boczek, ananas i pietruszka to akurat dodatek/wymysł rodowitego azjaty, po tym dodatku jemu i jego rodzince smakowały.
Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda
offline

2009-02-06 15:11
Olcia 36 napisał(a):

Zrobiłam to danie, wizualnie pięknie-ale smakowo nie bardzo,nie potrzebny wędzony boczek i ananas, psuje cala potrawę,nie da się tego do niczego porównać.Nie będzie powtórki,szkoda bo wygląda zachęcająco.

Jak Ty to zrobilas..to ja jestem chinska ksiezniczka :) Haha.. przepis ukazal sie dopiero pod wieczor..momo ze dodany o 14:30... no chyba, ze w nocy jadlas...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

giaur
gość

2009-02-06 15:02
"Wielkie oszustwo",to nie po chińsku?
Skomentuj
Oceń:
9
45Kazik

45Kazik
offline

2009-02-06 15:53
giaur napisał(a):

"Wielkie oszustwo",to nie po chińsku?

Nie znam kuchni chińskiej i nie wszystkie składniki są z dań chińskich.
Kiedyś tylko przypadkowo miałem okazję jeść podobną smakowo/wzrokową potrawę i tutaj mając takie, a nie inne składniki stworzyłem to danie. Pisząc po chińsku nazwę potrawy, bez tego uzupełnienia popełniłbym ...coś nie bardzo OK, jak myślisz(?) Na innej stronie to danie ma nazwę "Wieprzowina pochińsku oszustwo służby hrabiego X" (uprzednio "...hrabiego J" ale ze wzgledu na nick musiałem zmienić...nie po=jkęto dowcipu/ żartu
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szynka
Pieczona szynka z czarną porzeczką Papryka z ryżem pełnoziarnistym i mięsem Sos do makaronu na bazie cukinii
Bliny królewskie z mięsem i natką Zdrowy domowy burger z dodatkami Krokiety naleśnikowe z mięsem
Rolady wieprzowe Eli z bobem Wieprzowina po chińsku z sezamem Wieprzowina po hindusku
Wieprzowina w sosie herbacianym Szynka duszona w ziołach Pieczona szynka

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane