Włoskie sery

gatunki włoskich serów - parmezan, mozzarella, mascarpone, gorgonzola

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Włoskie sery
PARMEZAN: Ser typu grana. Włoskie sery z mleka krowiego, bardzo twarde. Dojrzewające do 2 lat i wiecej. Mają kształt cylindra o średnicy 35-45 cm i bardzo intensywny smak. Zawiera 32% tłuszczu. Można je długo przechowywać. Przeznaczone są do ścierania. Stanowi dodatek do wielu potraw z makaronu.MOZZARELLA: Włoski ser z mleka bawolic lub mleka krowiego. Niedojrzewający, zawierający 45% tłuszczu. Z masy parzonej, biały, elastyczny o łagodnym, lekko kwaśnym smaku. Sery te przechowuje sie w osolonej wodzie lub maślance. Uformowane w kule o wadze 225-450 g. Podaje sie je na końcu posiłku. Używa się ich do pizzy, sałatek, zapiekanek, krokietów itd. MASCARPONE: Włoski twaróg śmietankowy, niedojrzewający. Może być aromatyzowany likierem, z dodatkiem owoców kandyzowanych. GORGONZOLA: Włoski ser z mleka krowiego. Miękki, dojrzewający, z przerostem pleśni. O bardzo wyrazistym zapachu, mniej lub bardziej pikantnym smaku w zależności od stopnia dojrzałości.