Gruszki - odmiany i zastosowanie

Gruszki - odmiany i zastosowanie ich w kuchni.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gruszki - odmiany i zastosowanie
KLAPSA: Zwana też faworytką. To jedna z najbardziej popularnych u nas gruszek. Jest dość duża, ma szeroki, jajowaty kształt, grubą zielonkawą skórkę pokrytą jasnoczerwonym rumieńcem i kremowobiały soczysty miąższ. KONFERENCJA: Gruszka średniej wielkości o regularnym wydłużonym kształcie. Ma dość grubą, zielonego koloru, częściowo rdzawą skórkę oraz białozielonkawy i aromatyczny soczysty miąższ. KOMISÓWKA: Gruszka średniej wielkości. Ma regularny, mocno wydłużony kształt i skórkę w kolorze jasnozielonym. Charakteryzuje ją białozielonkawy, jędrny i soczysty miąższ. Z gruszek można robić przetwory: kompoty, konfitury, marynaty, galaretki.