Z czym jeść liczi?

„Chińska śliwka” znana jest jako owoc doładowujący nasze siły oraz podwyższający poziom hormonu szczęścia...

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Z czym jeść liczi?

Coraz częściej na sklepowych półkach spotykamy liczi w puszcze lub świeże. Owoce te przypominają kształtem maliny, jednak wielkością zbliżone są do śliwek – osiągają długość do 5 cm. Pod cienką nierówną skorupką koloru jaskrawokarminowego, żółtego lub żółtobrązowego skrywa się słodki i aromatyczny miąższ. W środku owocu znajduje się pestka. Mimo rosnącej popularności liczi, nie zawsze wiemy, jak wykorzystać go w naszej kuchni…

Oprócz jedzenia liczi na surowo po pozbyciu się pestki, możemy wykorzystać je do przyrządzania kompotów i syropów. Nadają się do marynowania, a ususzone liczi zwane są „orzeszkami liczi”. Egzotyk komponuje się z wieloma składnikami – pasuje zarówno do deserów, koktajli, lodów, sałatek, jak i dań obiadowych z kurczaka czy wołowiny. Oto kilka pomysłów!


Sałatka z kurczakiem i liczi
 

Składniki: 50 dag drobnego makaronu, dwie puszki liczi w zalewie, 60 dag piersi z kurczaka, 4 ogórki korniszone, puszka groszku, majonez, czosnek, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Odsączamy liczi z zalewy i kroimy w paseczki. Gotujemy makaron, a w tym czasie kroimy kurczaka w małą kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju. Ogórki korniszone także kroimy w kostkę. Do ugotowanego makaronu i usmażonego kurczaka dodajemy przygotowane wcześniej liczi, ogórki, a także groszek z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek drobno kroimy i dodajemy do całości. Na koniec mieszamy z majonezem – wedle uznania, ile kto lubi.  

 

Pierś z kurczaka z liczi, papryką i ananasem
 

Składniki: 1 filet z kurczaka, puszka liczi w syropie, pieprz, sól, 3 łyżki sosu sojowy, papryka czerwona i zielona, ananas w syropie – 1 puszka

Mięso kroimy w niezbyt cienkie pasy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sosem sojowym i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie kroimy paprykę, ananasa i liczi. Zachowujemy syrop z liczi! Mięso wyciągamy z lodówki i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy paprykę i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy kawałki ananasa oraz liczi z syropem. Dusimy kilka minut, dolewamy sos sojowy, znów dusimy około 3 minut i gotowe!

 

Makaron z kurczakiem i liczi
 

Potrzebujemy 300 g piersi z kurczaka, 1 papryczki chili, 6 owoców liczi, 1 cebuli, 1 kalafiora, 1 łyżeczki miodu, pieprzu, soli, 1 łyżki sosu sojowego ciemnego, makaron pszenny (grube nici)

Drobno kroimy cebulę i czerwoną papryczkę chili. Owoce liczi obieramy i usuwamy z nich pestki. Kroimy kalafiora na różyczki i wrzycamy do gorącej wody na 10 minut. Podsmażamycebulę i chili na oleju – gdy się zeszklą, dodajemy kurczaka. Doprawiamy i dajemy miód. Mieszamy. Gdy kurczak jest lekko zarumieniony, na patelnie dorzucamy liczi, różyczki kalafiora oraz ugotowany makaron. Polewamy sosem sojowym i podajemy.

 

Sałatka owocowa z liczi
 

Składniki: 8 owoców liczi, ½ puszki brzoskwini w syropie, ½ puszki ananasa w syropie, melon, 3 owoce kiwi, garść rukoli, kardamon, 3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany, 2 łyżeczki cukru, kilka kropel soku z cytryny

Owoce liczi obieramy i pozbywamy się pestek, przekrajamy na połowy. Ananasa i brzoskwinie odsączamy i kroimy w drobne kawałki. Melona w kostkę, a kiwi w plasterki. Przekładamy owoce z rukolą do miski i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem, kardamonem. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Wskazówka – możemy dodać też kilka kawałków delikatnego sera.


Panna Cotta z liczi i mango
 

Składniki: 300 ml mleka 3,2%, 450 ml śmietanki 36%, 6 łyżek cukru, cukier waniliowy lub 2 laski wanilii, 2 łyżeczki żelatyny, 1 puszka owoców liczi, mango

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Gotujemy na wolnym ogniu mleko z dodatkiem cukru. Mieszamy i trzymamy na ogniu dotąd aż zacznie wrzeć. Dodajemy żelatynę. W oddzielnym garnuszku gotujemy śmietankę z wanilią. Powoli wlewamy śmietanę do mleka i mieszamy, aby składniki się połączyły. Rozlewamy do foremek i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia na 12 godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy z foremek (można na chwilę zamoczyć foremki w gorącej wodzie, aby ułatwić wyciąganie deseru). Owce myjemy i kroimy. Panna Cottę podajemy udekorowaną kawałkami mango i liczi, polaną syropem z liczi.


Drink z liczi
 

Potrzebujemy  270 ml wody gazowanej, 340 ml sherry, 340 ml syropu z liczi (z puszki), 90 ml soku z żurawiny, 6 owoców liczi do dekoracji, kostek lodu.

Wrzucamy lód do sześciu szklanek. Dolewamy do każdej wodę gazowaną, sherry oraz syrop z liczi. Dodajemy też sok żurawinowy oraz dekorujemy owocem liczi.

Zobacz jak kupować i jeść liczi