Jabłka, pomarańcze, banany – pyszne owoce, których jednak masz odrobinę dość? Chcesz spróbować czegoś nowego, smacznego? Dla wszystkich znudzonych monotonną dietą smakoszy mamy kilka propozycji egzotycznych owoców.
Liczi chińskie
Inaczej nazywa się je śliwą chińską. Owoc ten swoim kształtem przypomina truskawkę, malinę. Pokryty jest stwardniałą, brązowo-czerwoną skórką. Skrywa się pod nią kremowa osnówka, nasienie. Liczi chińskie zawiera dużo witaminy C, dlatego też robi się z niego soki, kompoty. Poza tym wykorzystuje się ten owoc w przyrządzaniu deserów, sałatek owocowych. Niektórzy jadają go oblanego likierem lub śmietaną. Owoc ten można suszyć, zamrażać.
Kumkwaty
Owoc ten ma piękny, pomarańczowy kolor. Wywodzi się ze wschodniej Azji i ma owalny kształt. Ponoć jego miąższ przypomina ten pomarańczy. Jest lekko kwaskowy, soczysty.
Kumkwaty można jeść surowe, kandyzowane, konserwowe. Przyrządza się z nich dżemy i galaretki. Co ciekawe, gałęzie drzewa tego owocu wykorzystuje się do dekorowania domu na okres Bożego Narodzenia.
Mango
Ten owoc można bez problemu dostać w polskich sklepach. Nie jest on tak mało znany, jak te wspomniane wyżej. Czy wiecie, że istnieje niemalże tysiąc odmian tego owocu? Poza tym jest on wykorzystywany jako ozdoba w Indiach w dniu ślubu i wesela, co ponoć ma zapewnić pannie młodej błogosławieństwo i płodność.
Mango warto dodawać do sałatek, lodów oraz przyrządzać z niego koktajle. Owoc ten zawiera sporo błonnika, który ułatwia trawienie, jak również beta-karoten.
Gwiaździsty owoc
Inaczej to po prostu karambola. Po przekrojeniu plastry tego owocu wyglądają jak gwiazdy, stąd jego nazwa. Miąższ karamboli jest soczysty, pozbawiony włókien, słodki lub kwaskowaty (zależy od odmiany) o żółtym kolorze.
Owoc ten dodaje się do deserów, sałatek owocowych. Można je też kandyzować, podsmażać na maśle. Przyrządza się z nich także dżemy, galaretki, a nawet wina. W Indiach kwiat karamboli służy jako przyprawa. Poza tym gwiaździste owoce wykorzystywane są także do dekoracji potraw.
Guajawa
To inaczej gruszla właściwa. Jej miąższ może mieć kolor różowy, biały lub żółty. Pod żółtą skórką znajdują się także twarde nasiona. Owoc ten warto jeść na surowo. Smaczne są ponoć też galaretki, kompoty i dżemy.Persymona Istnieje wiele nazw tego owocu, jak chociażby hebanowiec, kaki, hurma, śliwodaktyl. Ich wygląd przypomina pomidora. Skórka może być żółta lub czerwona.
Persymona ma wiele odmian, które różnią się między sobą chociażby smakiem. Większość wewnątrz posiada twarde nasiona.Kaki warto jeść świeże, również jako dodatek do deserów. Poza tym można je podawać z likierem, podsmażać, dusić lub robić z nich dżem.
Liczi chińskie
Inaczej nazywa się je śliwą chińską. Owoc ten swoim kształtem przypomina truskawkę, malinę. Pokryty jest stwardniałą, brązowo-czerwoną skórką. Skrywa się pod nią kremowa osnówka, nasienie. Liczi chińskie zawiera dużo witaminy C, dlatego też robi się z niego soki, kompoty. Poza tym wykorzystuje się ten owoc w przyrządzaniu deserów, sałatek owocowych. Niektórzy jadają go oblanego likierem lub śmietaną. Owoc ten można suszyć, zamrażać.
Kumkwaty
Owoc ten ma piękny, pomarańczowy kolor. Wywodzi się ze wschodniej Azji i ma owalny kształt. Ponoć jego miąższ przypomina ten pomarańczy. Jest lekko kwaskowy, soczysty.
Kumkwaty można jeść surowe, kandyzowane, konserwowe. Przyrządza się z nich dżemy i galaretki. Co ciekawe, gałęzie drzewa tego owocu wykorzystuje się do dekorowania domu na okres Bożego Narodzenia.
Mango
Ten owoc można bez problemu dostać w polskich sklepach. Nie jest on tak mało znany, jak te wspomniane wyżej. Czy wiecie, że istnieje niemalże tysiąc odmian tego owocu? Poza tym jest on wykorzystywany jako ozdoba w Indiach w dniu ślubu i wesela, co ponoć ma zapewnić pannie młodej błogosławieństwo i płodność.
Mango warto dodawać do sałatek, lodów oraz przyrządzać z niego koktajle. Owoc ten zawiera sporo błonnika, który ułatwia trawienie, jak również beta-karoten.
Gwiaździsty owoc
Inaczej to po prostu karambola. Po przekrojeniu plastry tego owocu wyglądają jak gwiazdy, stąd jego nazwa. Miąższ karamboli jest soczysty, pozbawiony włókien, słodki lub kwaskowaty (zależy od odmiany) o żółtym kolorze.
Owoc ten dodaje się do deserów, sałatek owocowych. Można je też kandyzować, podsmażać na maśle. Przyrządza się z nich także dżemy, galaretki, a nawet wina. W Indiach kwiat karamboli służy jako przyprawa. Poza tym gwiaździste owoce wykorzystywane są także do dekoracji potraw.
Guajawa
To inaczej gruszla właściwa. Jej miąższ może mieć kolor różowy, biały lub żółty. Pod żółtą skórką znajdują się także twarde nasiona. Owoc ten warto jeść na surowo. Smaczne są ponoć też galaretki, kompoty i dżemy.Persymona Istnieje wiele nazw tego owocu, jak chociażby hebanowiec, kaki, hurma, śliwodaktyl. Ich wygląd przypomina pomidora. Skórka może być żółta lub czerwona.
Persymona ma wiele odmian, które różnią się między sobą chociażby smakiem. Większość wewnątrz posiada twarde nasiona.Kaki warto jeść świeże, również jako dodatek do deserów. Poza tym można je podawać z likierem, podsmażać, dusić lub robić z nich dżem.