Z kaszą w kuchni

Istnieje wiele odmian kasz – średnie, grube, pęczak, jęczmienne, gryczane… Za każdym razem można wykorzystać ją w inny sposób, przygotowując danie – sprawdźcie, dlaczego warto ją jeść!

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Z kaszą w kuchni
fot. Fotolia
Kasza to wartościowy składnik dobrze zbilansowanej diety. Wspomaga trawienie, zaspokaja głód oraz dostarcza wielu cennych składników, witamin i minerałów.

Kasza gryczana jest produktem bezglutenowym, wyrabiana jest z nasion gryki. Zawiera kwas foliowy, zasobna w magnez, cynk, potas i fosfor. Nie zakwasza organizmu. Kasza gryczana jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Doskonała jest do zrazów, oraz zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, robić nadzienia, na przykład do kurczaka.

Kasza jęczmienna reguluje trawienie, jest dobrym źródłem witaminy PP, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia wygląd skóry. Dobrze smakuje jako dodatek do mięs i zapiekanek, oraz jest niezastąpionym składnikiem  krupniku. Zamiast ryżu może być dodawana np. do sałatek.

Kasza manna jest lekkostrawna, zawiera dużo jodu oraz skrobię. Nadaje się do zup mlecznych, kremów, a także leguminy. Polecana jest przy schorzeniach trzustki oraz chorób, którym towarzyszy gorączka.

Kasza pęczak ma najwięcej wartości odżywczych ze wszystkich kasz. Wytwarza się z niej kaszę jęczmienną perłową i kaszę jęczmienną łamaną. Jest także stosowana w wędkarstwie jako przynęta do ryb.

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają makaron, ziemniaki, frytki, pierogi oraz ryż. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne, ale nie tuczą. Kasze zawierają błonnik, który reguluje pracę jelit.