10 produktów, które wzmocnią Twoją odporność

  • 5

Jesień i zima to czas, kiedy należy wzmocnić swój układ odpornościowy oraz zadbać o prawidłową dietę. Dzięki temu nie tylko ustrzeżemy się przeziębienia, ale też nie będziemy mieli powodów do odwiedzenia przychodni wiosną. Sprawdźcie, które produkty wzmocnią Waszą odporność i wprowadźcie je do swojego codziennego menu.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
10 produktów, które wzmocnią Twoją odporność
fot. Fotolia
Numerem jeden jest czosnek, który ma zbawienny wpływ na nasz układ immunologiczny. Substancję w nim zawarte wspierają nasz organizm w walce z syndromami przeziębienia czy wychłodzenia. Podobne działanie ma także cebula, a zwłaszcza syrop, który możemy przygotować w domowych warunkach. Wystarczy, ze do słoiczka z odrobiną cukru zetrzemy, lub drobno pokroimy kilka główek cebuli białej i odstawimy na kilka dni zamknięte naczynie. Po jakimś czasie płatki zaczną puszczać soki, których picie pomoże nam wyjść z lekkiej choroby.
 
W dbaniu o zdrowie przydadzą się także przeciwutleniacze, niezastąpionym dostawcą tych substancji jest szpinak. Zielone listki są niezbędne w zmaganiu się z jesienną i zimową aurą. Równie pomocne okazują się także pieczarki, które zawierają pokłady selenu. Pierwiastek ten ma związek ze wzrostem podatności na różnego rodzaju infekcje wirusowe oraz bakteryjne, dlatego przygotowując codzienny obiad warto sięgnąć po małe, ale łatwo dostępne grzyby.

cytryny czosnek i cebula
 Zdjęcia: Fotolia

Nie każdy wie, że ostrygi to nie tylko afrodyzjak, ale także cynkowy pocisk, która pomaga zwalczać stany zapalne i rodzącą się dopiero chorobę. W połączeniu z migdałami lub kapustą, które mają działanie profilaktyczne mogą znacznie skrócić czas choroby, a nawet do niej nie dopuścić.
 
Kolejnym produktem, który wzmacnia odporność w sposób naturalny jest cytryna. Jej spożywanie jest zalecane praktycznie przez cały rok. To bogate źródło witaminy C, dzięki antyoksydantom zwalcza wolne rodniki, posiada zbawiennie działanie na nasz metabolizm, a także ma działanie bakteriostatyczne. Dobrym pomysłem wydaje się także spożywanie grejpfrutów oraz mandarynek. Kuzyni cytryny mimo, że bywają kwaśni jak ona, pomagają zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia. Warto mieć je w swoim domu.

Dopełnieniem jadłospisu i kolejną porcją witamin powinno być dla nas kiwi, które doskonale radzi sobie z niedoborami witaminy B. Magnez, kwas foliowy oraz karotenoidy to wartości dodane, które są wprowadzane do naszego układu pokarmowego z każdym kolejnym kąskiem zielonego owocu. Jeżeli chodzi jeszcze o owoce, to warto w swojej diecie uwzględnić także ananasa, który jest bogaty w witaminę A, B1, B2, B6, C oraz PP. Dzięki tym produktom nasza odporność zdecydowanie się poprawi.
 
Wprowadzając powyższe produkty do swojej codziennej diety będziemy koncentrować się wyłącznie na budowaniu swojego zdrowia oraz wzmacnianiu odporności. Warto przeciwdziałać chorobom i bardzo mocno do tego zachęcamy, zwłaszcza teraz gdy na zewnątrz robi się coraz to chłodniej.