Świeże zioła z balkonu w kuchni

pietruszka, bazylia, szałwia, szczypiorek, rozmaryn, oregano, majeranek, melisa, rzeżucha, tymianek - zioła w kuchni

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Świeże zioła z balkonu w kuchni
Zioła najlepiej wysiać wczesną wiosną w skrzynkach balkonowych i ustawić na parapecie w kuchni lub pokoju, by szybko zakiełkowały. Gdy na dworze zrobi się ciepło, można będzie je wynieść na balkon. Tu rosnąć mogą, aż do pierwszych przymrozków. Potem możemy zabrać z powrotem do domu. PIETRUSZKA: Możemy wysiać, albo zasadzić korzeń. Zanim zacznie kiełkować, upłyną około 3-4 tygodnie. Natka dostarcza bardzo dużo żelaza, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, a także witamin. Pietruszka woli miejsca półcieniste i stale wilgotne podłoże. BAZYLIA: Bywa dodawana do pizzy, sałatek. Bazylię można samemu wysiać do skrzynki albo posadzić podrośnięte już sadzonki. SZAŁWIA: Wyrasta do 40-60 cm wysokości, potrzebuje wiec dużo miejsca. Lubi słońce i ciepło. Liście szałwi nadają potrawom aromat i czynią tłuste potrawy lżejszymi do strawienia. Przed przyżądzeniem mięsa trzeba je natrzeć szałwią i czosnkiem. SZCZYPIOREK: Kiełkuje bardzo szybko, ale młode rosliny są bardzo delikatne. Częste ścinanie szczypioru przyśpiesza pojawianie sie nowych odrostów. Potrzebuje wilgotnej gleby i półcienia. ROZMARYN: Dodaje sie go do mięs, szczególnie do baraniny i wołowiny. Ma bardzo mocny zapach i aromat. OREGANO: Jest bliskim krewnym majeranku, ma jednak delikatniejszy zapach. Dobrze rośnie w słońcu i może wytrzymać kilka dni bez wody. ESTRAGON: Wystarczy jedna sadzonka, by po kilku tygodniach donica powina być duża, bo rośnie do wysokości 1,5 m zieleniła się. Estragon lubi jasne, słoneczne balkony i tam rośnie najlepiej. MAJERANEK: Pachnie bardzo charakterystycznie. Dodawany jest do bigosu, kaszanki i grochówki. Jego zaletą jest,że reguluje trawienie, działa przeciwzapalnie. MELISA: Osiąga 50-60 cm wysokości, najlepiej wyrasta z sadzonek. Lubi wilgoć i miejsce półcieniste, nie znosi silnych wiatrów. RZEŻUCHA: Wymaga dużo ciepła i wilgoci. W takich warunkach w ciągu kilku godzin zaczyna kiełkować. Nie rośnie wysoko, osiąga najwyżej 20 cm. Gdy uzyska taką wysokość można ją używać do twarożków i sałatek. TYMIANEK: Rosnąc w donicy tworzy krzaczki sięgające 40 cm. Używany jest przede wszystkim do tłustych mięs, a także gulaszy, sosów i dań z grochu oraz fasoli.