5 dodatków do świątecznego żurku

  • 4

Poznajcie kilka ciekawych pomysłów na dodatki, dzięki którym tradycyjny żurek wielkanocny nabierze nowego smaku!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
5 dodatków do świątecznego żurku
fot. Fotolia

Święta wielkanocne i wszystkie obrzędy z nimi związane są bardzo mocno zakorzenione w polskiej tradycji. Bardzo ważnym elementem tych świąt są oczywiście potrawy goszczące na naszych stołach.

Słodkie i piękne mazurki, wyrośnięte babki i jajka podawane na tysiąc sposobów, to pozycje obowiązkowe. Prawdziwym królem Wielkanocy jest jednak bez wątpienia żurek, bez którego większość rodzin nie może wyobrazić sobie tych wyjątkowych dni.

Tradycyjny żurek to zupa na zakwasie żytnim z dodatkiem czosnku i majeranku, podawana z jajkiem lub białą kiełbasą, często gotowana na wędzonce. Jego sercem jest bez wątpienia swojski zakwas nadający mu kwaśnego smaku oraz wyśmienite, najwyższej jakości składniki.

Z samymi dodatkami warto jest poeksperymentować i odkryć nowe, ciekawe połączenia smaków. Oto kilka moich pomysłów:

1. Wywar - żurek możemy gotować na wywarze warzywnym, mięsnym lub mieszanym. Wspaniale sprawdzają się oczywiście wędzone żeberka czy boczek. Bardzo ciekawy i nietuzinkowy jest wywar na kościach ogonowych. Nadają one zupie nie tylko smaku, ale też naturalnej gęstości.

2. Warzywa - wspaniale sprawdzą się tarte i podsmażone marchewka i pietruszka, które nadadzą odrobinę słodyczy, ziemniaki uzupełniające gęstość i oczywiście świeżo starty chrzan, dzięki któremu żurek zyska wyrazisty, ostry posmak.

3. Grzyby - dodatek kilku suszonych grzybów zapewni ciekawy aromat i smak, tak samo jak pokrojone i podsmażone na maśle pieczarki.

4. Mięso - tradycyjnie podaje się z białą kiełbasą lub boczkiem. Nieco inny smak uzyskamy dodając kiełbasę wiejską lub mocno podsmażoną. Dodatkiem lubianym szczególnie przez dzieci są małe pulpeciki z mięsa mielonego gotowane w żurku.

5. Pieczywo - żurek pięknie prezentuje się i smakuje wyśmienicie podawany w całych bochenkach chrupiącego chleba. Zamiast serwować go z całymi kromkami, proponuję na chwilę przed podaniem wrzucić na talerz małe grzanki z razowego chleba. Zupa zyska ciekawą fakturę i pyszny, chrupiący dodatek.