TREŚĆ SPONSOROWANA

5 powodów, dla których warto używać sosu sojowego

Sos sojowy jest kojarzony głównie z sushi i innymi azjatyckimi potrawami. Ale przyprawa ta ma o wiele więcej zastosowań i liczne zalety. Poznajcie ją od kuchni i sprawdźcie, w jakich daniach sprawdzi się na co dzień.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
5 powodów, dla których warto używać sosu sojowego
A oto lista powodów, dla których warto sięgnąć po sos sojowy.

POWÓD 1 – naturalność
W pełni naturalny sos sojowych to taki, który nie zawiera sztucznych komponentów. Im mniejsza ilość składników, tym lepiej. Prawdziwy sos sojowy (np. Kikkoman), zawiera tylko 4 elementy: soję, ziarna zbóż, sól i wodę. Wyjątkowy smak i zapach sosu Kikkoman jest efektem 6-miesięcznej naturalnej fermentacji. Dzięki temu procesowi nie są potrzebne żadne sztuczne aromaty.

POWÓD 2 – zamiast soli
Naturalnie warzony sos sojowy to optymalne rozwiązanie dla każdego, kto szuka alternatywy dla soli. Wystarczy zastąpić ją kilkoma kroplami przyprawy podczas przygotowywania lub doprawiania posiłków, a od razu zauważymy różnicę nie tylko w smaku, ale i aromacie przyrządzanych dań. Osobom szczególnie dbającym o niską zawartość soli w diecie poleca się sos o zredukowanej zawartości tego składnika, np. Kikkoman Less Salt. Zalecany jest on do doprawiania potraw dla dzieci i osób starszych.

POWÓD 3 – nośnik umami
Umami nazywany jest „piątym smakiem”, choć nie jest to smak sensu stricte, jak słony, słodki, kwaśny i gorzki, a raczej jego nośnik. Słowo to oznacza po prostu „pyszny”. Mówiąc krótko, potrawy, które są umami, smakują nam bardziej. Na co dzień umami znajdujemy w rybach, mięsie, pomidorach, serze i właśnie w sosie sojowym. Potrawy zawierające umami mają mocniejszy, bardziej wyrazisty smak i zazwyczaj nie trzeba ich dosalać.

POWÓD 4 – wartości odżywcze
Nasiona soi, oprócz walorów smakowych, mają też wiele właściwości odżywczych. Są źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i wielu cennych składników mineralnych. Z uwagi na dużą zawartość białka, sos sojowy ceniony jest przez wegetarian, ale też zwolenników mięsnych przysmaków.

POWÓD 5 – wzmacniacz smaku i aromatu
Naturalnie warzony sos sojowy jest przyprawą uniwersalną, która podkreśla smak dania, ale go nie dominuje. W połączeniu z odpowiednio dobranymi przyprawami, wydobywa z potraw ich najlepsze cechy. Jego głęboka, ciemna barwa, aromatyczny smak i zapach z powodzeniem sprawdzają się nie tylko w dalekowschodnich, ale i w tradycyjnych, europejskich daniach. Przyprawa doskonale podkreśla smak mięs, ryb, tofu czy warzyw. Świetnie sprawdza się też jako składnik marynat, naturalny dodatek do zup czy słodko-słonych deserów. Możliwości wykorzystania sosu sojowego w kuchni jest naprawdę wiele.

Dodaj życiu smaku - konkurs Kikkoman

A kto jeszcze nie próbował sosów sojowych Kikkoman, ma teraz doskonałą okazję przekonać się, jak mogą wzbogacić smak każdej przyrządzanej potrawy. Razem z marką Kikkoman zapraszamy do wzięcia udziału w wielkim konkursie „Dodaj życiu smaku”.

Jak to działa? Mechanika konkursu jest bardzo prosta. Wystarczy odwiedzić stronę internetową producenta japońskich sosów sojowych www.kikkoman.pl, wejść w sekcję poświęconą konkursowi i odpowiedzieć na kilka pytań.

Spośród nadesłanych zgłoszeń jury konkursu wybierze najciekawsze odpowiedzi. Każdy, kto weźmie udział w konkursie, ma szansę na wygranie 1 z 3 nagród głównych. Są to: Thermomix, wielofunkcyjny robot kuchenny Kenwood i blender kielichowy Philips.

Dodatkowo wygrać można 1 ze 100 zestawów sosów sojowych Kikkoman.

Szczegóły konkursu: www.kikkoman.pl
Zapraszamy do zabawy!