Ten sposób pozbycia się nadwagi polega na jedzeniu 4–5 niewielkich posiłków dziennie, które w sumie powinny nam dostarczyć nie więcej niż 1000–1200 kcal. Jednak ok. 15 minut przed głównymi posiłkami (obiadem i kolacją) pozwalamy sobie jeszcze na małą kosteczkę czekolady. Od czasu do czasu dozwolone jest także danie obiadowe z pysznym czekoladowym sosem, a w święta nawet kawałek czekoladowego ciasta. Do sylwestra zgubimy aż 3 kg.
Co kryje w sobie czekolada
Flawonoidy
Zmniejszają ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów, zawału serca i miażdżycy.
Magnez
Poprawia sprawność komórek nerwowych, jest budulcem kości i zębów.
Miedź
Bierze udział w biosyntezie hemoglobiny, poprawia działanie insuliny.
Fenyloetyloamina
Wydziela ją też mózg osoby zakochanej. Daje uczucie szczęścia.
Cynk i selen
Zwiększają ilość endorfin pozytywnie wpływających na nasz nastrój.
Warto polubić gorzką czekoladę
Im więcej kakao zawiera czekolada, tym korzystniej wpływa na nasze zdrowie i sylwetkę. Wybierajmy więc tę, która ma co najmniej 60 proc. kakao, a najlepiej 90 proc. Czekolada nie powoduje nagłego wzrostu cukru we krwi i nie wzmaga apetytu. Przeciwnie, zjedzona 15 minut przed posiłkiem zmniejsza łaknienie i, dzięki endorfinom, poprawia nastrój.
Ciekawe przepisy dla osób lubiących czekoladę
I. Naleśniki w polewie czekoladowej
Składniki: (dla 4 osób)
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka n 1/2 szklanki chudego mleka
- czubata łyżka otrąb pszennych lub owsianych
- pomarańcza
- 2 banany
- łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- 4 kosteczki czekolady, najlepiej gorzkiej sposób wykonania
Sposób wykonania:
1. Mleko zmiksuj z mąką, otrębami i jajkami.
2. Usmaż naleśniki.
3. Pokrój owoce w kosteczkę, wymieszaj z wiórkami i serkiem, przełóż placki.
4. Zwiń w ruloniki, polej roztopionę czekoladą.
II. Sałatka owocowa polana czekoladą
Składniki: (dla 4 osób)
- duża pomarańcza
- 1/2 melona
- jabłko
- 2 owoce kiwi
- 1/2 cytryny
- kilka truskawek (niekoniecznie)
- mały jogurt naturalny
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 2 łyżki mleka
- cukier waniliowy lub wanilia
Sposób wykonania:
1. Owoce umyj, obierz i pokrój w niewielkie cząstki lub kosteczkę.
2. Przełóż do salaterek.
3. Jogurt wymieszaj ze szczyptą cukru waniliowego (lepsza byłaby naturalna wanilia).
4. Polej porcje sałatki jogurtem.
5. Rozpuść kosteczki czekolady w kąpieli wodnej, dodaj mleko i dobrze wymieszaj, aby powstał gładki sos. 6. Orzechy posiekaj.
7. Posyp owoce orzechami i polej czekoladą.
III. Indyk z sosem czekoladowym
Składniki: (dla 4 osób)
- 1/2 kg piersi indyka
- 2 cebule
- łyżka oleju
- po łyżce rodzynek, orzechów ziemnych, migdałów
- 1/2 tabliczki czekolady
- pomarańcza
- ostra papryka
- cynamon
- goździk
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
1. Mięso pokrój w kostkę, zalej szklanką posolonej wody, dodaj cebulę, goździk i uduś.
2. Odcedź wywar.
3. Podsmaż na oleju drugą posiekaną cebulę.
4. Po 2 minutach dodaj migdały i orzeszki.
5. Podduś, przestudź i zmiksuj.
6. Dodaj połamaną czekoladę, a gdy się stopi, połącz z wywarem i rodzynkami, zagotuj.
7. Przypraw sos ostrą papryką, cynamonem, pieprzem i solą.
8. Polej mięso sosem, udekoruj pomarańczą.
Lubiecie czekoladę? Często ją jecie lub robicie z niej pyszne potrawy?
Źródło: Pani domu