Jedz czekoladę i chudnij

Wreszcie dieta odchudzająca, która zachęca do jedzenia słodyczy. Wprawdzie dotyczy to tylko czekolady, ale przecież ona kusi nas najbardziej.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Jedz czekoladę i chudnij

Ten sposób pozbycia się nadwagi polega na jedzeniu 4–5 niewielkich posiłków dziennie, które w sumie powinny nam dostarczyć nie więcej niż 1000–1200 kcal. Jednak ok. 15 minut przed głównymi posiłkami (obiadem i kolacją) pozwalamy sobie jeszcze na małą kosteczkę czekolady. Od czasu do czasu dozwolone jest także danie obiadowe z pysznym czekoladowym sosem, a w święta nawet kawałek czekoladowego ciasta. Do sylwestra zgubimy aż 3 kg.

 

Co kryje w sobie czekolada

Flawonoidy 

Zmniejszają ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów, zawału serca i miażdżycy.

Magnez

Poprawia sprawność komórek nerwowych, jest budulcem kości i zębów.

Miedź

Bierze udział w biosyntezie hemoglobiny, poprawia działanie insuliny.

Fenyloetyloamina

Wydziela ją też mózg osoby zakochanej. Daje uczucie szczęścia.

Cynk i selen 

Zwiększają ilość endorfin pozytywnie wpływających na nasz nastrój.

 

Warto polubić gorzką czekoladę

Im więcej kakao zawiera czekolada, tym korzystniej wpływa na nasze zdrowie i sylwetkę. Wybierajmy więc tę, która ma co najmniej 60 proc. kakao, a najlepiej 90 proc. Czekolada nie powoduje nagłego wzrostu cukru we krwi i nie wzmaga apetytu. Przeciwnie, zjedzona 15 minut przed posiłkiem zmniejsza łaknienie i, dzięki endorfinom, poprawia nastrój.

 

Ciekawe przepisy dla osób lubiących czekoladę

 

 

I. Naleśniki w polewie czekoladowej

 

Składniki: (dla 4 osób)

 

- 1/4 szklanki mąki pszennej

- 2 jajka n 1/2 szklanki chudego mleka 

- czubata łyżka otrąb pszennych lub owsianych

- pomarańcza

- 2 banany

- łyżka wiórków kokosowych 

- 2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 

- 4 kosteczki czekolady, najlepiej gorzkiej sposób wykonania

 

Sposób wykonania:

 

1. Mleko zmiksuj z mąką, otrębami i jajkami. 

2. Usmaż naleśniki.

3. Pokrój owoce w kosteczkę, wymieszaj z wiórkami i serkiem, przełóż placki. 

4. Zwiń w ruloniki, polej roztopionę czekoladą.

 

II. Sałatka owocowa polana czekoladą

 

Składniki: (dla 4 osób)

 

- duża pomarańcza

- 1/2 melona

- jabłko 

- 2 owoce kiwi 

- 1/2 cytryny 

- kilka truskawek (niekoniecznie) 

- mały jogurt naturalny

- 4 kostki gorzkiej czekolady

- 2 łyżki orzechów laskowych

- 2 łyżki mleka 

- cukier waniliowy lub wanilia

 

Sposób wykonania:

 

1. Owoce umyj, obierz i pokrój w niewielkie cząstki lub kosteczkę. 

2. Przełóż do salaterek. 

3. Jogurt wymieszaj ze szczyptą cukru waniliowego (lepsza byłaby naturalna wanilia).

4. Polej porcje sałatki jogurtem. 

5. Rozpuść kosteczki czekolady w kąpieli wodnej, dodaj mleko i dobrze wymieszaj, aby powstał gładki sos. 6. Orzechy posiekaj. 

7. Posyp owoce orzechami i polej czekoladą.

 

III. Indyk z sosem czekoladowym

 

Składniki: (dla 4 osób)

 

- 1/2 kg piersi indyka 

- 2 cebule

- łyżka oleju 

- po łyżce rodzynek, orzechów ziemnych, migdałów

- 1/2 tabliczki czekolady

- pomarańcza 

- ostra papryka

- cynamon 

- goździk 

- pieprz 

- sól

 

 

Sposób wykonania:

 

1.  Mięso pokrój w kostkę, zalej szklanką posolonej wody, dodaj cebulę, goździk i uduś. 

2. Odcedź wywar. 

3. Podsmaż na oleju drugą posiekaną cebulę. 

4. Po 2 minutach dodaj migdały i orzeszki. 

5. Podduś, przestudź i zmiksuj. 

6. Dodaj połamaną czekoladę, a gdy się stopi, połącz z wywarem i rodzynkami, zagotuj.

7. Przypraw sos ostrą papryką, cynamonem, pieprzem i solą. 

8. Polej mięso sosem, udekoruj pomarańczą.



Lubiecie czekoladę? Często ją jecie lub robicie z niej pyszne potrawy?
 

 

Źródło: Pani domu