Ananas - właściwości i zastosowanie

Ananas jest owocem dietetycznym, wpływającym na odchudzanie, a także używanym przy produkcji kosmetyków. Słodki, soczysty z właściwościami leczniczymi.

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Ananas - właściwości i zastosowanie

Ananas pochodzi z rodziny bromeliowatych. Uznawany jest za afrodyzjak i dzięki zawartości bromeliny jest nieodłącznym składnikiem wielu diet. Dodawany do wielu sałatek i innych potraw, ale używany także w kosmetyce i medycynie. Łagodzi stany zapalne i ma właściwości przeciwbólowe. Chroni kości oraz zapobiega osteoporozie.

Jego właściwości wykorzystywane są w kremach do cery naczynkowej i kosmetykach likwidujących przebarwienia skóry. Ma właściwości przeciwzapalne, dlatego dodawany jest do balsamów, które dbają o ciało. Krem na pękające skórki wokół paznokci można przygotować sobie samemu. A jak? Wystarczy zmieszać sok ze świeżego ananasa z oliwą z oliwek. Sok z ananasa podgrzewamy, dodajemy oliwę i moczymy paznokcie przez pół godziny.

Poniżej kilka dietetycznych propozycji z wykorzystaniem ananasa:

Grillowany ananas w sałatce z krewetkami
Potrzebujemy 1/2 ananasa świeżego, 1/2 szklanki groszku mrożonego, 1/2 papryki czerwonej, 4 pomidorki koktajlowe, 1/2 limonki, 10 krewetek, kilka liści sałaty lodowej, sos vinaigrette, 1/2 papryczki chili i 4 łyżki wina białego.

Ananasa należy obrać i pokroić na plastry. Grillować na grillu elektrycznym albo na patelni grillowej, na maśle. Pokroić go na kawałki. Groszek przysmażam dosłownie chwilę na oleju. Sałatę kroję, przekładam do miski, dodaję groszek, ananasa i paprykę, pokrojoną na kawałki. Krewetki doprawiam solą, pieprzem, przesmażam na patelni i dodaję wino – następnie dokładam je do sałatki. Dekoruję chilli, natką pietruszki, pomidorkami, limonką i polewam sosem vinaigrette.

Ananasowa sałatka w pięć minut
Ananasa kroję na pół, wycinam niejadalny środek. Wydrążam miąższ ananasa nożem albo łyżką. Kroję go na kawałki, przekładam do miski. Dodaję pokrojone grona winogrona, cząstki gruszki, pokrojone kiwi, cząstki mandarynki obrane z błonki, pokrojoną czekoladę gorzką (kilka kostek 70 %) oraz garść orzechów brazylijskich. Napełniam łódeczki ananasa owocami. Prosta, łatwa, a jaka zdrowa i dietetyczna słodka przekąska.

Jaglanka ananasowa
Kolejna propozycja przekąski albo śniadania z ananasem w roli głównej. Woreczek kaszy jaglanej gotuję do miękkości, przekładam do miski i studzę. Ananasa obieram i kroję w kostkę, gruszkę obieram i duszę przez chwilę na maśle klarowanym na patelni. Mandarynkowe cząstki obieram z błonek, mango kroję w kostkę, dodaję pokrojoną kolendrę. Całość mieszam – sałatka gotowa.

Wybierając ananasa należy zwrócić uwagę, czy nie jest miękki, bo fakt ten świadczy o tym, że gnije. Jego liście powinny być zielone, po wyrwaniu ze środka jędrne. Nie należy go przechowywać w temperaturze poniżej 7 stopni. Nigdy nie kupuję ananasów, które wydzielają od spodu winną woń ananasa, świadczy to o tym że nie nadają się do jedzenia.

Sprawdź przepis na walentynkowego ananasa >>>