6 rad, jak zacząć gotować

Z nowym rokiem, nowym krokiem! Jeśli twoim noworocznym postanowieniem jest to, że nauczysz się wreszcie gotować, mamy dla ciebie kilka rad, byś się ośmieliła jeszcze bardziej.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
6 rad, jak zacząć gotować
Bo gotowanie jest łatwiejsze, niż ci się wydaje. Tylko, wbrew pozorom, trzeba do niego podejść... na luzie. Zatem:

 

1. Zaufaj sobie – samodzielne gotowanie nie jest magią. Każdy może to robić. Z czasem na pewno nabierzesz wprawy.


2. Nie odmierzaj składników co do grama
– kilka w jedną lub drugą stronę nie zrobi różnicy. To zresztą nowy trend w gotowaniu – wszystkiego dodaje się na oko.


3. Zastępuj niedostępne składniki
– jeżeli nie masz czerwonego pieprzu, użyj czarnego, gdy zabrakło ci śmietany, najczęściej udaje się ją zastąpić jogurtem. Zamiast dymki, można czasami użyć łagodnej cebuli cukrowej.


4. Eksperymentuj
– nie bój się tego. Przyprawiaj dania nieco inaczej niż w przepisie, zgodnie z tym, co lubisz. Osiągniesz inny efekt, który może być ciekawszy. Gdy nabierzesz doświadczenia, będzie dużo łatwiej.


5. Korzystaj ze sprawdzonych przepisów
– to ważne zwłaszcza na początku, gdy masz małe doświadczenia i nie potrafisz dobrze ocenić, czy przepis jest dobry.


6. Nie zrażaj się zbyt łatwo
– nawet jeśli początkowo nie będzie ci się udawało gotować tak, jak byś chciała, a całą potrawę będziesz musiała wyrzucić do kosza, znów próbuj. W końcu osiągniesz sukces.




Źródło: Twoje Dziecko