1. Zaufaj sobie – samodzielne gotowanie nie jest magią. Każdy może to robić. Z czasem na pewno nabierzesz wprawy.
2. Nie odmierzaj składników co do grama – kilka w jedną lub drugą stronę nie zrobi różnicy. To zresztą nowy trend w gotowaniu – wszystkiego dodaje się na oko.
3. Zastępuj niedostępne składniki – jeżeli nie masz czerwonego pieprzu, użyj czarnego, gdy zabrakło ci śmietany, najczęściej udaje się ją zastąpić jogurtem. Zamiast dymki, można czasami użyć łagodnej cebuli cukrowej.
4. Eksperymentuj – nie bój się tego. Przyprawiaj dania nieco inaczej niż w przepisie, zgodnie z tym, co lubisz. Osiągniesz inny efekt, który może być ciekawszy. Gdy nabierzesz doświadczenia, będzie dużo łatwiej.
5. Korzystaj ze sprawdzonych przepisów – to ważne zwłaszcza na początku, gdy masz małe doświadczenia i nie potrafisz dobrze ocenić, czy przepis jest dobry.
6. Nie zrażaj się zbyt łatwo – nawet jeśli początkowo nie będzie ci się udawało gotować tak, jak byś chciała, a całą potrawę będziesz musiała wyrzucić do kosza, znów próbuj. W końcu osiągniesz sukces.
Źródło: Twoje Dziecko