Najbardziej popularne warzywa do grillowania, takie jak cebula, cukinia czy papryka, są pyszne - ale jest też kilka innych, o których nie pomyślelibyście, że wyjdą równie dobrze na ogniu. Oto kilka z nich.
Edamame to młode strączki soi, które można jeść gotowane w wodzie lub na parze. Można je też grillować. Odrobina dymnej przypalenizny powoduje, że są jeszcze bardziej smaczne. Obtocz strączki w oliwie i soli, nakłuj folię aluminiową w kilku miejscach i grilluj je na niej, aż lekko zbrązowieją. Zjada się fasolki, które łatwo wysuwają się po naciśnięciu strączka.
zdjęcie: MOs810 zdjęcie: Fotolia
Kapusta
Potnij kapustę w cienkie kliny i grilluj na średnim ogniu, aż zmięknie i nabierze koloru. Następnie polej ją pikantnym sosem vinaigrette. Doskonale nadaje się jako dodatek do grillowanego mięsa.
Pietruszka
Pod koniec pieczenia mięs, wrzuć kilka korzeni pietruszki na grilla. Dym uwydatnia ich słodycz, która pasuje do mięsnych dań. Obtocz je w oliwie lub oleju i grilluj na średnim ogniu w koszyczku do grillowania, aż zbrązowieją.
Karczochy
Grillowanie karczochów uwydatnia ich słodycz ale zabiera też mnóstwo czasu. Podgotuj je wpierw w wodzie lub na parze, tak aby były prawie gotowe (można to zrobić poprzedniego wieczora), następnie przekrój je na pół i grilluj na średnim ogniu, aż łuski zewnętrzne zwiędną i paski od rusztu się ładnie wypalą. Zajmuje to około 10 minut.
Jarmuż
Większość z nas chyba już spróbowała grillować sałatę rzymską do sałatki Cezara. Dla odmiany spróbujcie teraz jarmuż. Zawiera mniej wody niż sałata, tak więc przysmaża się na chrupko szybciej; przekręć liście na drugą stronę szybko, aby za bardzo nie wyschły.
Buraki
Grillowanie buraków uwydatnia ich słodkość dodaje posmak dymu co pomaga im być gwiazdą szczególnie w klasycznej przystawce buraczanej - włącznie z niebieskim serem i świeżymi ziołami. Zawiń je w folię z dodatkiem oliwy i grilluj, aż będą miękkie, następnie obierz je. Możesz też rzucić je obrane na grill, aby tylko się podpiekły.
zdjęcie: Fotolia zdjęcie: Fotolia
Marchew
Słodkie i przeszłe dymem grillowane marchewki, dają ci skoncentrowany smak pieczonych marchewek ze świeżą chrupkością surowizny: praktycznie wszystko co najlepsze z obu stron. Nasmaruj olejem i grilluj 5 do 7 minut.
Bób
Bób jest ulubionym dla wielu warzywem wiosenno-letnim. Świeży, zielony i pożywny, doskonały jako dodatek do mięs. Podobnie jak edamame - użyj młode, miękkie strączki i grilluj je, aż przejdą dymem i się przyrumienią, następnie wyłuskaj je i pałaszuj.
Bataty
Potnij bataty na grube frytki i grilluj z dala od ognia, jako dodatek do obiadu. Dobrze skomponują się w parze z marynowanym chili stekiem.
Polecamy: 10 porad jak przygotować idealne dania z grilla >>>
weronikaS
karola25
LauraLaura
Dinah