Oto 9 kulinarnych trików, które warto znać!

  • 1

O tym, jak sobie poradzić z przypaloną zupą czy szybko obrać pomidora, już zapewne doskonale wiesz. Ale czy domyślasz się, do czego w kuchni może być przydatny wilgotny ręcznik? Zobacz!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Oto 9 kulinarnych trików, które warto znać!
fot. Adobe stock

1. Pod deskę do krojenia podłóż wilgotną ścierkę


Po co? To proste: deska do krojenia wykonana z drewna lub z tworzywa sztucznego ma to do siebie, że przesuwa się po blacie, kiedy kroisz produkty. Oczywiście im bardziej się spieszysz, kroisz produkty szybciej, deska podąża za twoimi ruchami...

Przesuwaniu się deski po blacie czy stole zapobiegnie właśnie podłożony wilgotny ręcznik. Jeśli nie chcesz używać tradycyjnej bawełnianej ściereczki, równie dobrze sprawdzi się także ręcznik papierowy.

2. Gotuj niczym w programach kulinarnych na żywo


Nawet, jeśli nie jesteś fanem programów kulinarnych, w których napisy pojawiają się i znikają szybciej, niż zdążysz cokolwiek zapamiętać, z pewnością oglądałeś przynajmniej krótki fragment jednego z nich. Wspólną cechą tych programów jest to, że w polu kamery widać wszystkie półprodukty już posiekane i rozłożone w miseczkach.

Może się to wydawać zupełnie niepotrzebnym brudzeniem ogromnej ilości naczyń, jednak w rzeczywistości także w twojej kuchni może się przydać. Nierzadko przecież zdarza się, że gotując coś w jednym garnku za moment okazuje się, że trzeba będzie dodać podsmażoną cebulę. Nic się nie przypali, jeśli cebula będzie już posiekana.

3. Mięso osusz za pomocą papierowego ręcznika


Jeśli myjesz mięso przed smażeniem, ale go nie wycierasz - popełniasz duży błąd. Mięso smażone na patelni nie może być mokre z trzech porodów:
  • wilgoć sprawia, że mięso podczas smażenia przywiera do patelni, a jeśli stosujesz panierkę - cała jej warstwa odzieli się od mięsa i zostanie w naczyniu
  • skórka nigdy nie będzie chrupiąca i brązowa
  • zawarta w mięsie woda obniży temperaturę tłuszczu, przez co potrawa wchłonie go znacznie więcej.
Zawsze przed smażeniem pamiętaj o osuszeniu mięsa ręcznikiem papierowym. Jeśli używasz mrożonek, zobacz, jak prawidłowo rozmrażać mięso.

4. Rozkładając ciasto na muffinki użyj łyżki do lodów


Dzięki nabraniu dokładnie takiej samej porcji ciasta i rozmieszczeniu go w foremkach na muffinki otrzymasz idealnie równe babaeczki. Taka sama ilość ciasta sprawi, że będą się też piec równomiernie. Zobacz nasze przepisy na muffinki.

5. Zamiast cukru dodaj sodę oczyszczoną


Uwaga: soda nie zastąpi cukru, chyba, że chodzi o sos pomidorowy. Jeśli czujesz, że pomidory są kwaśne, zazwyczaj warto sięgnąć po cukier. Jeśli jednak z jakiegoś powodu unikasz dosładzania potraw lub wręcz nie możesz tego robić, wystarczy, że do sosu pomidorowego dodasz 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. 

6. Rwij świeże zioła za jednym pociągnięciem


Zamiast listek po listku rwać świeże zioła wystarczy, że jedną ręką złapiesz łodygę, a drugą przeciągniesz po niej w przeciwnym kierunku. W ten sposób szybko uzyskasz garść świeżych listków. 

* oczywiście w przypadku wielu ziół wystarczą po prostu nożyce do cięcia ziół - warto mieć je w swojej kuchni.

7. Pozostały z obiadu sos zamrażaj w formie na kostki lodu


W ten sposób nie zmarnujesz jedzenia, w dodatku będziesz mieć aromatyczny dodatek do kolejnych dań. Tak samo możesz postąpić z bulionem, zwłaszcza tym tłustym i aromatycznym - to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż popularne kostki rosołowe. W dodatku jakby za darmo!

8. Łatwe krojenie biszkoptu


Przekrojenie ciasta biszkoptowego na blaty, które chcesz przełożyć kremem może okazać się nie lada wyzwaniem. Do tego celu doskonale przyda się nić dentystyczna. Utnij odpowiednio długi kawałek nici, złap za 2 końce, skrzyżuj je i powoli pociągnij. 

9. Większa ilość soku z cytryny


Świeża cytryna (o ile można ją tak nazwać po przebyciu długiej podróży do Polski), zwłaszcza, jeśli nie posiadasz wyciskarki do cytrusów nie jest zbyt soczysta. Jest jedna prosty sposób, dzięki któremu z cytryny wyciśniesz więcej soku. Połóż ją na desce, lekko przyduś dłonią i poturlaj, a następnie przekrój na pół pod lekkim skosem. Uzyskasz w ten sposób więcej soku.