Jak mrozić mięso, aby było dłużej świeże?

  • 1

Mrożenie mięsa pozwala na zmniejszenie wydatków na zakupy spożywcze (rzadsze zakupy z reguły wychodzą taniej) oraz na niemarnowanie żywności. Zobacz, jak mrozić mięso drobiowe, wołowe i wieprzowe.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak mrozić mięso, aby było dłużej świeże?
fot. Adobe stock
Zdarzyło ci się wyjąć z zamrażarki mięso, które miało szarą barwę i nieprzyjemnie pachniało? Nie używaj mięsa zepsutego, nie rozmrażaj mięsa i nie zamrażaj go ponownie oraz mroź je we właściwy sposób.

Z tego tekstu dowiesz się jak długo można bezpiecznie mrozić poszczególne rodzaje mięsa, w co pakować mięso do mrożenia oraz jak je rozmrażać. Zobacz też w jakiej ilości soli peklować mięso.

Mrożenie mięsa to chyba najlepszy sposób na to, by przedłużyć jego świeżość. Co istotne, do mrożenia nadają się absolutnie wszystkie rodzaje mięsa!

Najważniejsze zasady mrożenia mięsa

  • nie mroź mięsa ponownie (jeśli mrożone mięso zdążyło zmięknąć po zakupie, nie wolno go mrozić ponownie)
  • zamrażaj wyłącznie mięso świeże
  • przed mrożeniem dziel mięso na porcje - będzie je łatwiej rozmrozić
  • mięso na kotlety schabowe lub steki oddziel od siebie papierem woskowanym
  • każdy kawałek mięsa owijaj folią (nie najcieńszą) i zamykaj w torebkach na mrożonki
  • nie mroź jednocześnie wielu kilogramów mięsa (staraj się dokładać kolejne pakunki partiami, które zamrażarka stosunkowo szybko schłodzi)
  • mrożąc mięso na rosół podziel je na porcje potrzebne do ugotowania 1 zupy
  • porcje mięsa opakowane w grubą folię podpisz - dzięki temu łatwiej będzie znaleźć właściwy rodzaj mięsa
  • jeśli myjesz mięso bezpośrednio przed mrożeniem, pamiętaj, aby je osuszyć.

Jak długo można mrozić mięso?


Możesz mrozić zarówno mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, jak i ryby. Możesz mrozić także mięso wcześniej ugotowane, zwłaszcza jeśli wiesz, że nie zdążysz go zużyć - zawsze lepszym pomysłem niż wyrzucenie go będzie zamrożenie np. na tydzień. Gotowanego mięsa nie można mrozić zbyt długo, ponieważ szybko wysycha i straci smak.

Jak długo można mrozić mięso drobiowe?

  • w całości: ok. 3 miesięcy
  • w kawałkach: do 1 roku

Jak długo mrozić wieprzowinę?

  • mięso mielone, kiełbasa cienka: do 2 miesięcy
  • gotowana szynka, schab:  1 - 2 miesiące
  • wędlina w plastrach, boczek krojony: do 1 miesiąca

Jak długo mrozić mięso wołowe?

  • mielone mięso wołowe: maksymalnie 3 miesiące
  • w kawałkach: od 6 miesięcy do roku (większe porcje: dłużej).

Jak rozmrażać mięso?


Pamiętaj, by nie rozmrażać mięsa w temperaturze pokojowej, ponieważ natychmiast po ociepleniu w mięsie w szalonym tempie rozmnażają się bakterie. Dbaj o to, by mięso nie przebywało poza lodówką dłużej, niż to konieczne. Pamiętaj o tym także przygotowując świeże mięso, gdy umieszczasz je w marynacie - wstaw je wówczas do lodówki.

Po wyjęciu z zamrażarki mięso rozmrażaj w lodówce. Potrwa to wprawdzie nieco dłużej, jednak jest to sposób bezpieczny.

Podczas rozmrażania z mięsa wycieka woda - regularnie ją odlewaj.

Brakuje ci pomysłu na obiad? Zobacz przepisy na dania mięsne!