13 wskazówek, dzięki którym przygotujesz idealne ciasto ptysiowe!

Przygotowanie ciasta ptysiowego nie jest trudne - wymaga jednak poznania jego właściwości. Znajomość kilku trików sprawi, że ciasto zawsze będzie udane!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
13 wskazówek, dzięki którym przygotujesz idealne ciasto ptysiowe!
fot. Fotolia

Jak zrobić ciasto ptysiowe?

  1. Ciasto ptysiowe ucieramy w garnku
     
  2. Ciasto należy ciągle mieszać (ucierać) - najlepiej drewnianą łyżką - i podgrzewać tak długo, aż stanie się szkliste (bez grudek) i nie będzie pachniało surowizną
     
  3. Dobrze utarte ciasto musi bez problemu odchodzić od garnka
     
  4. Przed formowaniem ciastek, dobrze utarte ciasto należy odstawić do lekkiego przestygnięcia
     
  5. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem lub specjalną folią do pieczenia
     
  6. Ciastka trzeba umieścić w odległości 4 cm od siebie, gdyż pod wpływem ciepła mogą potroić swoją objętość, a wtedy by się pozrastały
     
  7. Ciasto ptysiowe pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (nawet 250°C)
     
  8. Po zarumienieniu temperaturę piekarnika obniżamy do 220°C
     
  9. Przez pierwsze 10 minut nie wolno otwierać piekarnika, wówczas ciasto ładnie wyrośnie
     
  10. Czas pieczenia zależy od wielkości ptysiów
     
  11. Po upieczeniu ptysie pozostawiamy na chwilę w piekarniku
     
  12. Upieczone ptysie najlepiej przekrajać nożycami kuchennymi lub bardzo ostrym nożem
     
  13. Podajemy je zaraz po upieczeniu, ponieważ dość szybko wilgotnieją i tracą walory smakowe