Jak zrobić ciasto ptysiowe?
-
Ciasto ptysiowe ucieramy w garnku
-
Ciasto należy ciągle mieszać (ucierać) - najlepiej drewnianą łyżką - i podgrzewać tak długo, aż stanie się szkliste (bez grudek) i nie będzie pachniało surowizną
-
Dobrze utarte ciasto musi bez problemu odchodzić od garnka
-
Przed formowaniem ciastek, dobrze utarte ciasto należy odstawić do lekkiego przestygnięcia
-
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem lub specjalną folią do pieczenia
-
Ciastka trzeba umieścić w odległości 4 cm od siebie, gdyż pod wpływem ciepła mogą potroić swoją objętość, a wtedy by się pozrastały
-
Ciasto ptysiowe pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (nawet 250°C)
-
Po zarumienieniu temperaturę piekarnika obniżamy do 220°C
-
Przez pierwsze 10 minut nie wolno otwierać piekarnika, wówczas ciasto ładnie wyrośnie
-
Czas pieczenia zależy od wielkości ptysiów
-
Po upieczeniu ptysie pozostawiamy na chwilę w piekarniku
-
Upieczone ptysie najlepiej przekrajać nożycami kuchennymi lub bardzo ostrym nożem
- Podajemy je zaraz po upieczeniu, ponieważ dość szybko wilgotnieją i tracą walory smakowe