Świeżo zerwane ogórki prosto z ogrodu to nie lada przysmak, jednak gdy poczujemy nieprzyjemną gorycz w ustach, cała przyjemność znika w jednej chwili.
Chcąc uniknąć w przyszłości tego problemu należy zrozumieć co sprawia, że ogórki uwalniają gorzki posmak, który potrafi zepsuć każdą mizerię przygotowywaną do obiadu czy sałatkę z ogórków.
Dotyczy to oczywiście naturalnie wyhodowanych działkowych ogórków, nie tych "idealnych" z supermarketów, które goryczy nie posiadają w ogóle. Zatem, aby za każdym razem cieszyć się orzeźwiającym smakiem ogórka, zawsze obierajmy go od jaśniejszej do ciemniejszej końcówki!
Wystarczy odciętą gorzką końcówką pocierać przez chwilę o gorzką część ogórka - do wytworzenia białego nalotu przypominającego piankę - jej pojawienie się oznacza, że ogórek traci gorycz i może zostać obrany od dowolnej strony.
Zobacz: Co trzeba wiedzieć o kiszeniu ogórków?
Ogórki pochodzą z tej samej rodziny co dynia oraz melony. Te rośliny w sposób naturalny produkują związki chemiczne zwane cucurbitacins, które są niezwykle gorzkie.
W większych ilościach powodują nudności oraz sprawiają, że czujemy dyskomfort na żołądku. Najczęściej substancje te gromadzą się w liściach oraz końcówkach rośliny.
Poprzez nieumiejętne obchodzenie się z nimi, możemy doprowadzić te związki do owoców, narażając się na utratę prawdziwego smaku ogórka z domowego ogródka.
Jeden z najbardziej popularnych czynników, który sprawia, że rozwój tej rośliny jest w dużej mierze narażony na trudności. Ratując się, wytwarza ona więcej chemicznych substancji odpowiedzialnych za pogorszenie się smaku.
Inną przyczyną występowania goryczki jest doprowadzenie rośliny do skrajnego przesuszenia, a potem nadmiernego uzupełnienia utraconych związków mineralnych zawartych w wodzie.
Jedynie systematyczne i odpowiednie nawadnianie może uchronić nas przed ryzykiem powstawania cucurbitacins.
Jeżeli temperatura drastycznie spada, a potem wzrasta w krótkim przedziale czasowym, roślina "chroniąc się" jednocześnie traci na smaku.
Należy odpowiednio zabezpieczyć naszą hodowlę przed zmianami temperatur, starając się - na ile to możliwe - zapewnić jej stałą temperaturę wzrostu.
Jedna z najbardziej możliwych i frustrujących przyczyn dla każdego ogrodnika. Hodując nasiona tej samej odmiany, z jednego opakowania, nie ma gwarancji, że wszystkie będą zdrowe.
Prawdopodobnie mogą być obciążone genetycznie, co sprawia, że przestrzeganie wszelkich zasad odpowiedniego ich uprawiania nie zabezpieczy ich przed gorzkim smakiem, ukrytym pod skórką.
Jaki jest Twój sposób na idealne, pyszne ogórki prosto z działki? Co najczęściej przygotowujesz z ich dodatkiem?
Chcąc uniknąć w przyszłości tego problemu należy zrozumieć co sprawia, że ogórki uwalniają gorzki posmak, który potrafi zepsuć każdą mizerię przygotowywaną do obiadu czy sałatkę z ogórków.
Jak sprawić, by ogórki nie były gorzkie?
- I sposób
Dotyczy to oczywiście naturalnie wyhodowanych działkowych ogórków, nie tych "idealnych" z supermarketów, które goryczy nie posiadają w ogóle. Zatem, aby za każdym razem cieszyć się orzeźwiającym smakiem ogórka, zawsze obierajmy go od jaśniejszej do ciemniejszej końcówki!
- II sposób
Wystarczy odciętą gorzką końcówką pocierać przez chwilę o gorzką część ogórka - do wytworzenia białego nalotu przypominającego piankę - jej pojawienie się oznacza, że ogórek traci gorycz i może zostać obrany od dowolnej strony.
Zobacz: Co trzeba wiedzieć o kiszeniu ogórków?
Co sprawia, że ogórki są gorzkie?
Ogórki pochodzą z tej samej rodziny co dynia oraz melony. Te rośliny w sposób naturalny produkują związki chemiczne zwane cucurbitacins, które są niezwykle gorzkie.
W większych ilościach powodują nudności oraz sprawiają, że czujemy dyskomfort na żołądku. Najczęściej substancje te gromadzą się w liściach oraz końcówkach rośliny.
Poprzez nieumiejętne obchodzenie się z nimi, możemy doprowadzić te związki do owoców, narażając się na utratę prawdziwego smaku ogórka z domowego ogródka.
- Zbyt gorąco
Jeden z najbardziej popularnych czynników, który sprawia, że rozwój tej rośliny jest w dużej mierze narażony na trudności. Ratując się, wytwarza ona więcej chemicznych substancji odpowiedzialnych za pogorszenie się smaku.
- Nierównomierne podlewanie
Inną przyczyną występowania goryczki jest doprowadzenie rośliny do skrajnego przesuszenia, a potem nadmiernego uzupełnienia utraconych związków mineralnych zawartych w wodzie.
Jedynie systematyczne i odpowiednie nawadnianie może uchronić nas przed ryzykiem powstawania cucurbitacins.
- Wahania temperatury
Jeżeli temperatura drastycznie spada, a potem wzrasta w krótkim przedziale czasowym, roślina "chroniąc się" jednocześnie traci na smaku.
Należy odpowiednio zabezpieczyć naszą hodowlę przed zmianami temperatur, starając się - na ile to możliwe - zapewnić jej stałą temperaturę wzrostu.
- Dziedziczność
Jedna z najbardziej możliwych i frustrujących przyczyn dla każdego ogrodnika. Hodując nasiona tej samej odmiany, z jednego opakowania, nie ma gwarancji, że wszystkie będą zdrowe.
Prawdopodobnie mogą być obciążone genetycznie, co sprawia, że przestrzeganie wszelkich zasad odpowiedniego ich uprawiania nie zabezpieczy ich przed gorzkim smakiem, ukrytym pod skórką.
Jaki jest Twój sposób na idealne, pyszne ogórki prosto z działki? Co najczęściej przygotowujesz z ich dodatkiem?
zuzi
yola
MADZIALENKA
Gość
Gość
cherry
ambar.bydgoszcz.pl
Człowiek uczy się całe życie :)