Ach ta cebula!

  • 3

... bo przez Panią wszyscy płaczą. Podobnie jak w dziecięcym wierszu, cebula większości kojarzy się z łzawieniem oczu, a także niemiłym oddechem. Cóż, ale to by było na tyle jeśli chodzi o wady tego warzywa.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Ach ta cebula!

Moje pierwsze skojarzenie z cebulą to syrop, który w dzieciństwie podawali mi rodzice. Miał on leczyć przeziębienia, katar oraz kaszel i tak też było. Ulepiasto-słodki, całkiem nieźle wchodził dzieciom, mimo dość wyraźnego cebulowego aromatu.

Co takiego jest w cebuli, że taki syrop działa cuda?
Swoje zdrowotne oddziaływanie na organizm cebula zawdzięcza obecności witaminy C, A, B, fosforu, żelaza, wapnia, olejków eterycznych i oczywiście związków siarki. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Choć cebula duszona czy gotowana nie traci swoich zdrowotnych właściwości, najbardziej wartościowa jest cebula surowa.

Ok wiemy już że jest zdrowa, ale dlaczego na Boga tak szczypie w oczy?
Cebula zawiera enzym LFS, który po zmieszaniu z aminokwasami zawierającymi siarkę zawartymi w cebuli, powoduje ich przekształcenie w kwasy sulfonowe. Kwasy te, samorzutnie przekształcają się w lotny sulfin etylu, który wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, co powoduje łzawienie.

Pytanie, czy można się jakoś uchronić przed tym szczypaniem?
Sposobów jest wiele. Ze swojego doświadczenia powiem, że najlepszym są soczewki kontaktowe (jeśli ktoś takowe nosi). Dobrze sprawdzają się też okulary do pływania, ale nieco ograniczają widoczność. Istnieje również szkoła mówiąca, że trzeba cebule kroić w miseczce z wodą. Wtedy lotny sulfin etylu nie drażni oczu. Pomocne jest też schłodzenie cebuli w lodówce.

Cebula ma oczywiste zastosowanie kulinarne zarówno jako główny składnik np. zupy cebulowej czy cebularzy, ale też jako dodatek do mięs, ryb, sałatek, zup, marynat.
Marynowanie schabu w mleku z cebulą powoduje, że mięso jest soczyste i kruche.
Karkówka pieczona w sporej ilości cebuli z ketchupem jest mięciutka i delikatna.
Cebula może się nam przydać do uśmierzenia pieczenia po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa. Wystarczy potrzeć ukąszone miejsce i voila!
Niektórzy stosują także cebulę do oczyszczania organizmu z toksyn. W tym celu plastry świeżej cebuli wkładamy do skarpet i tak sobie śpimy całą noc. Właściwie można powiedzieć, że jest ekologiczna wersją osławionych plastrów do stóp.

Cóż by o niej nie powiedzieć, to jej smak i właściwości prozdrowotne całkowicie ją rehabilitują za wyciskanie z nas łez!


Więcej informacji o cebuli znajdziesz TUTAJ >>>