Afrodyzjak co to takiego?

Zobacz co to są afrodyzjaki i jakie produkty do nich zaliczamy. Poznaj przepis na ostrygi.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Afrodyzjak co to takiego?
fot. Fotolia

Afrodyzjakiem nazywamy produkt, co do których panuje opinia, że powodują zwiększony popęd płciowy lub potencję. Afrodyzjakiem może być artykuł spożywczy, po zjedzeniu, którego odczuwamy przypływ energii i sił witalnych. Celem afrodyzjaków jest wyczulenie zmysłów na subtelne doznania oraz zwiększenie sprawności seksualnej.

Historia afrodyzjaków znana jest od wieków. Ich nazwa pochodzi od imienia greckiej bogini piękna i miłości - Afrodyty. Po odkryciu pierwszych naturalnych środków poprawiających gotowość do miłosnych igraszek, zaczęto doszukiwać się ich niemal we wszystkim. Lista produktów zaliczanych do afrodyzjaków stale rośnie. Produkty powszechnie uznawane za afrodyzjaki można podzielić na grupy.

zdradza przepis na Ostrygi na ostro jako miłosny afrodyzjak 

  

Przyprawy i zioła zawierają dużą ilość substancji pobudzających, dlatego też warto zastanowić się nad wykorzystaniem ich smaku i aromatu do przygotowania zaplanowanej potrawy. Na szczególną uwagę zasługują: anyż, chili, cynamon, szafran, goździki, imbir, majeranek, mięta, rozmaryn, bazylia, koper, żeń-szeń oraz estragon. Owoce morza znane są z delikatności i wyszukanego smaku. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Ostrygi, mule, homary oraz kawior to jedne z bardziej znanych afrodyjzjaków świata. Owoce, jak truskawki, winogrona, brzoskwinie kuszą swoim kształtem, zapachem i smakiem. Do mniej oczywistych afrodyzjaków zaliczamy selera, który wzmaga pracę gruczołów płciowych oraz szparagi, które pobudzają pracę hormonów. W roli afrodyzjaków idealnie sprawdzą się także: szampan, czekolada, miód oraz orzechy.

     

Niezależnie od tego, który z powyższych afrodyzjaków zostanie użyty do przygotowania potrawy, należy pamiętać o tym, że apetyczna i pięknie podana potrawa dzielona z kimś z kim łączy nas intymna relacja to pokusa, której trudno odmówić. Niektóre potrawy ze względu na zawartość określonych mikroelementów lub ze względu na swój kształt - potrafią skierować dwie bliskie osoby na właściwe tory i uczynić wieczór bardzo udanym.