Afrodyzjakiem nazywamy produkt, co do których panuje opinia, że powodują zwiększony popęd płciowy lub potencję. Afrodyzjakiem może być artykuł spożywczy, po zjedzeniu, którego odczuwamy przypływ energii i sił witalnych. Celem afrodyzjaków jest wyczulenie zmysłów na subtelne doznania oraz zwiększenie sprawności seksualnej.
zdradza przepis na Ostrygi na ostro jako miłosny afrodyzjak
Przyprawy i zioła zawierają dużą ilość substancji pobudzających, dlatego też warto zastanowić się nad wykorzystaniem ich smaku i aromatu do przygotowania zaplanowanej potrawy. Na szczególną uwagę zasługują: anyż, chili, cynamon, szafran, goździki, imbir, majeranek, mięta, rozmaryn, bazylia, koper, żeń-szeń oraz estragon. Owoce morza znane są z delikatności i wyszukanego smaku. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Ostrygi, mule, homary oraz kawior to jedne z bardziej znanych afrodyjzjaków świata. Owoce, jak truskawki, winogrona, brzoskwinie kuszą swoim kształtem, zapachem i smakiem. Do mniej oczywistych afrodyzjaków zaliczamy selera, który wzmaga pracę gruczołów płciowych oraz szparagi, które pobudzają pracę hormonów. W roli afrodyzjaków idealnie sprawdzą się także: szampan, czekolada, miód oraz orzechy.
Niezależnie od tego, który z powyższych afrodyzjaków zostanie użyty do przygotowania potrawy, należy pamiętać o tym, że apetyczna i pięknie podana potrawa dzielona z kimś z kim łączy nas intymna relacja to pokusa, której trudno odmówić. Niektóre potrawy ze względu na zawartość określonych mikroelementów lub ze względu na swój kształt - potrafią skierować dwie bliskie osoby na właściwe tory i uczynić wieczór bardzo udanym.