Akademia krojenia Fiskars

Każdego dnia w kuchni wykonujemy wiele różnych zadań. Od cięcia przez filetowanie aż do porcjowania czy szatkowania wszystko związane jest z jednym narzędziem – NOŻEM.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Akademia krojenia Fiskars
fot. Fiskars
Akademia krojenia Fiskars to praktyczny przewodnik po rodzajach noży!

Szeroka gama produktów Fiskars pozwala do każdej czynności dobrać odpowiednią wielkość i elastyczność ostrza, dzięki czemu wykonywane zadanie będzie nie tylko łatwiejsze, ale przede wszystkim bezpieczniejsze. W zależności od produktu, który będziemy kroić, jego wielkości, tekstury czy kształtu warto dobrać nóż tak by praca z produktem spożywczym była wygodna.

Noże Fiskars

Noże do warzyw i owoców charakteryzują krótkie ostrza. Skrobanie, obieranie, szatkowanie - w zależności od tego, którą z czynności będziemy wykonywać, powinniśmy wybierać najwygodniejszy dla nas nóż.

W przypadku obierania okrągłych owoców lub warzyw, na przykład jabłek czy ziemniaków, warto zwrócić uwagę na kształt noża - ten o zagiętym ostrzu będzie bardziej precyzyjny.

Warto pamiętać także o produktach posiadających śliską skórkę, jak np. pomidory - aby bezproblemowo pokroić takie warzywa, warto sięgnąć po ząbkowane ostrze jak w nożu Functional Form do pomidorów.

Nóż do chleba powinien mieć długie i ząbkowane ostrze żeby w łatwy i delikatny sposób przeciąć chrupiącą skórkę każdego rodzaju pieczywa. Uzupełnieniem linii noży do pieczywa jest poręczna szpatułka do smarowania przy użyciu której można rozsmarować serek na kromce. Delikatne ząbki na ostrzu ułatwią również porcjowanie masła.

Noże Fiskars
fot. Fiskars

Nóż szefa kuchni to produkt, którego nie może zabraknąć w każdym domu. Wyposażony w szerokie ostrze, idealnie sprawdzi się przy szatkowaniu, krojeniu oraz porcjowaniu, zarówno mięsa, jak i warzyw. W zależności od wielkości produktów, które będziemy kroić, możemy wybrać nóż szefa kuchni 20 cm, 15 cm, 12 cm lub nóż szefa kuchni typu azjatyckiego, o lżejszym ostrzu.

Podczas porcjowania ryby i mięsa bardzo ważna jest długość i grubość ostrza. Noże z tej grupy muszą precyzyjnie przeciąć produkty o delikatnej strukturze nie niszcząc jej. Ważne jest aby cięcia były wykonywane przy użyciu jak najmniejszej ilości ruchów - by nie poszarpać przygotowywanych kawałków - dlatego noże do mięsa i noże do ryb mają długie (od 20 do 24 cm!) i elastyczne ostrza.

By cięło się lepiej!

Przyzwyczajając się szybko do idealnie ostrych noży, warto odpowiednio o nie dbać. Specjalne ostrzałki Fiskars pozwolą w szybki i łatwy sposób zadbać o ostrza naszych noży, dzięki czemu będziemy cieszyć się ich znakomitą jakością przez długie lata.


Jeszcze więcej produktów znajdziesz na
 
Fiskars