W 5 odcinku Masterchef uczestnicy musieli zmierzyć się z zadaniem ugotowania obiadu dla żołnierzy. Zawodnicy pracowali w 2 grupach. Grupa, która wygrała konkurencję mogła odetchnąć z ulgą i tak się stało, gdy dowiedzieli się, że przegrana grupa musi stanąć do testu eliminacyjnego i wymienić jak najwięcej składników bigosu. Było ich, aż 20!
Najwięcej - 13 składników wymieniła Kinga Paruzel!
Oto co było na jej liście:
1. tymianek świeży
2. gruszka suszona
3. borowiki
4. śliwka wędzona
5. kiełbasa jałowcowa
6. kapusta kiszona
7. ziele angielskie
8. liść laurowy
9. jałowiec
10. jagnięcia mielona
11. śliwowica
12. kapusta biała
13. mięso z jelenia
Ciekawe jakie jeszcze składniki znajdowały się w bigosie. Macie pomysły? Piszcie w komentarzach:)
Osobą, która wymieniła najmniej składników był Mikołaj Rey, zgodnie z założeniem programu musiał oddać fartuch i opuścić kuchnię MasterChef, ale czy to koniec jego przygody z MasterChef? Wszystko wyjaśni się w 6 odcinku.
Zobacz przepisy na doskonały bigos.
Ale bigos!
W 5 odcinku Masterchef uczestnicy musieli ugotować obiad dla żołnierzy oraz przejść test dotyczący składników bigosu.
ocena: 5/5 głosów: 2
zozolek
Pyza
zbysiowa
kołczu
Część programu z bigosem jeszcze dało się obejrzeć, gorzej z gotowaniem dla żołnierzy - sztucznie wyszło. W brytyjskiej edycji też był podobny odcinek i tam jeden z uczestników miał problem z rozpaleniem piekarnika, który się składał z przewróconej beczki :) A u nas kuchnia polowa to normalna kuchnia, tylko że w wyprowadzona w pole :)
zewa
zozolek
zewa
To był jeleń a nie sól, a dla rozwiania wątpliwości link do 5 odcinka
http://tvnplayer.pl/programy-online/masterchef-odcinki,996/odcinek-5,S00E05,15134.html
zewa
To był jeleń a nie sól, a dla rozwiania wątpliwości link do 5 odcinka
http://tvnplayer.pl/programy-online/masterchef-odcinki,996/odcinek-5,S00E05,15134.html
zozolek
Zewa masz rację - dziękuję za czujność.
zewa
proszę bardzo :)
Babciagramolka
Jeśli miał to być bigos staropolski to zdecydowanie bez pomidorów ( pojawiły się w Polsce dopiero w XIX wieku )
Wino pewnie dali białe - bo wygląda mi na to że to jakaś francuska wariacja na temat bigosu .
Ogólnie żenada . Uczestnicy zaczynają wymienianie od składników których nie są pewni.Inteligentni ludzie wpadają w jakiś rozstrój nerwowy - przecież to już któryś odcinek i zasady znają . Każdy kto stanie nad tym garem wymieniał by w kolejności
-kapusta kiszona
-kapusta biała
-sól
pieprz mielony
-jałowiec
-ziele angielskie
-liść laurowy
-śliwka wędzona ( nie da się jej nie rozpoznać )
-gruszka suszona
-grzyby suszone
Dziesięć składników 100% pewnych -i po co dalej kombinować .
Tyle , że jak się ogląda ten program to od początku ma się wrażenie , że jest to gra i wszystko jest ustawione od początku do końca .
Ogladam z niejasnym oczekiwaniem , że może coś się zmieni w kolejnym odcinku . I nic się nie zmienia . Nudy na pudy .
zuzi
To po co oglądasz.
kołczu
Babciagramolka
Gość
zewa
Ale już na końcu odcinka było wiadomo, że Mikołaj wróci. Więc dowiemy się dlaczego ???
k.tyczynski
Sól
Pieprz
Olej
Boczek
Ogólnie to nie chodzi o to, żeby zrobić potrawę, której składniki da się zgadnąć. Formuła programu polega na tym, ze danie jest modyfikowane, żeby zweryfikować prawdziwe umiejętności uczestników. Bo to nie sztuka wymienić podstawowe składniki, ale właśnie odróżnić śliwkę suszoną od wędzonej.
Ale i tak twierdzę, że polska wersja jest najgorszą do tej pory. A jurorzy strasznie grają. Po co tak recytować skoro można powiedzieć normalnie?
Pyza
Babciagramolka
No to odpadam - w bigosie nie było suszonych grzybów ? ( odcinek oglądałam z przerwami i mam luki ) -- to co to u licha za bigos staropolski. Wspaniale , ze były świeże borowiki ale to nie to samo co suszony grzyb .Skąd u licha oni w kuchni staropolskiej wzięli przez okrągły rob świeże borowiki ? To taki przepis sezonowy czy co .
Nie wyobrażam sobie bigosu bez grzybów suszonych .
kołczu
1. Kapusta kiszona,
2. Kapusta biała,
3. Smalec gęsi
4. Kiełbasa jałowcowa,
5. Mięso z dzika,
6. Mielona jagnięcina,
7. Mięso z jelenia
8. Prawdziwki (czyli borowiki)
9. Śliwki wędzone,
10. Gruszki suszone,
11. Śliwowica (łącka),
12. Imbir,
13. Jałowiec,
14. Tymianek świeży,
15. Cząber suszony,
16. Ziele angielskie,
17. Liść laurowy
18. Kwiat kopru,
19. Sól,
20. Pieprz
Gość
Gość