Spirulina bogata jest w wiele wartości odżywczych, które dostarczają naszemu organizmuowi jakże cennych składników.
Nie dość, że wzmacnia naszą odporność, to jeszcze poprawia stan naszego zdrowia. Dodatkowo oczyszcza nasz organizm, a także zapewnia mu równowagę kwasowo-zasadową. Spirulina jest doskonała do zwalczania wirusów, grzybów i bakterii. Chroni też przed promieniami ultrafioletowymi.
Spirulina zawiera duże ilości witamin i minerałów. Zawiera dużo witaminy B-12, a także ponad 10 razy więcej beta-karotenu co marchew, dzięki czemu prowitamina A jest dostarczana do naszego organizmu, co za tym idzie, obniżamy poziom cholerserolu, zapobiegamy infekcją, a także wspomagamy widzenie.
Algi te są też bogate w białko. Zawiera nawet 70% białka, co daje więcej niż nie jeden pełnowartościowy i zdrowy składnik. Dzięki temu obniżamy cukier we krwii, a także budujemy mięśnie. Zawartość chlorofilu pozwala na oczyszczenie organizmu z toksyn, ułatwi nam przemianę materii, a także poprawi trawienie. Zawiera mało kalorii.
Spirulinę można dostać w rożnych postaciach. Można ją spotkać w formie suszonej, w proszku lub w tabletkach. Sprzedawana jest w sklepach ze zdrową żywnością. Można dodać ją do koktajli, sosów i dipów. Nie należy dodawać jej za dużo, gdyż ma mocno wyczuwalny smak i aromat, ok. 1-2 łyżeczki sproszkowanej w zupełności wystarczy.
Jak sami widzicie, spirulina (czyli algi) ma wiele cennych wartości mineralnych i witamin. Powinna być choć, od czasu do czasu, przez nas stosowana w kuchni. Wypróbujcie, nie pożałujecie.
Dowiedz się jak spirulina wpływa na odchudzanie >>>