Historia sushi sięga aż VI w. n.e., kiedy to po raz pierwszy w literaturze pojawiła się wzmianka o tej potrawie. Co ciekawe, na początku sushi składało się jedynie z surowych, mocno doprawionych ryb, dopiero potem zaczęto je wzbogacać ryżem. Dzisiaj ryż jest podstawowym produktem w kuchni każdego Japończyka i trudno nam wyobrazić sobie bez niego sushi.
Z czego przyrządza się sushi?
Podstawowym składnikiem sushi jest ryż. Nieodpowiednio dobrany sprawi, że nasza potrawa się nie uda. W polskich sklepach najczęściej możemy znaleźć biały ryż o podłużnych nasionach, który jest mało kleisty. Ryż do sushi musi się kleić, ponieważ inaczej nie uformujemy z niego kulek. Dlatego najlepiej wybrać ryż krótkoziarnisty, o okrągłych ziarenkach. Znajdziemy go w supermarketach lub w sklepach z żywnością azjatycką. Przed ugotowaniem ryż musimy opłukać, a po ugotowaniu zostawić do przestygnięcia.
Nie możemy zapomnieć również o rybie. Pamiętajmy, żeby nie kupować ryb do sushi w supermarkecie, gdzie nie możemy być pewni świeżości. Poszukajmy lepiej dobrego sklepu rybnego i uprzredźmy sprzedającego, że chcielibyśmy zjeść rybę na surowo. To na pewno skłoni go do zaproponowania nam świeżej ryby.
Równie ważnym składnikiem jest nori, czyli prasowane algi. To w nie będziemy owijać ryż i rybę. Nori bez większego problemu znajdziemy w supermarkecie.
Gdy przygotowujemy sushi, nie możemy zapomnieć o dodatkach: occie ryżowym, wasabi, sosie sojowym i imbirze. Ocet ryżowy wymieszany z cukrem i odrobiną soli stanowi sos do ryżu. Wasabi, nazywany inaczej japońskim chrzanem, to zielona pasta sprzedawana w słoiczku lub w sproszkowanej postaci. Ma bardzo ostry smak. W połączeniu z sosem sojowym nadaje niezwykłego smaku sushi. Imbir, sprzedawany najczęściej w postaci marynowanej w słoiczkach, ma orzeżwiający smak, dodawany jest w celu oczyszczenia kubeczków smakowych.
Pamiętajmy, że do sushi możemy dodać jeszcze surowe warzywa, np. awokado, ogórek.
Rodzaje sushi
Maki – jest to sushi w postaci pokrojonego na mniejsze kawałki owalnego rulonika z nori, w którym mieści się ryba i ryż;
Nigri – najprostsze sushi, składa się z uformowanej w dłoni kulki ryżu i kawałka ryby;
Temaki – formowane ręcznie, bez użycia maty bambusowej, cechuje je duża różnorodność i dowolność;
Chirashi – ryż podany jest w miseczce z ułożonymi na wierzchu kawałakmi ryb i warzyw.
Jak jeść sushi?
Tradycyjnie sushi powinno jeść się palcami, jednak dozwolone jest również spożywanie pałeczkami. Ta forma cieszy się dużą popularnością w Polsce, gdzie ludzie nie są przyzwyczajeni do jedzenia w restauracji palcami. Obok sushi zazwyczaj podaje się miseczkę z sosem sojowym do maczania i odrobinę wasabi. Przed i po jedzeniu należy spożyć imbir, w celu oczyszczenia kubków smakowych.
Polecamy przepisy naszych Użytkowników:
Sushi Maki
Sushi
Futomaki z serduszkiem
Futomaki z wędzonym łososiem