Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem światła słonecznego), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek. Podobną rolę pełnią w organizmie człowieka. Substancje te są pomocne w przyswajaniu witaminy C, a także chronią przed jej utlenianiem. Antocyjany działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo. Aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany zapobiegają krwawieniom. Poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Dzięki swoim właściwościom są bardzo pomocne w leczeniu miażdżycy.
DLA KOGO ANTOCYJANY …
• Wszyscy, którzy są zabiegani i żyją w napięciu, a w związku z tym są narażeni na najgroźniejsze choroby cywilizacyjne…
Antocyjany to jedne z najsilniejszych antyutleniaczy.
• Wszyscy, którzy chcą zachować urodę…
Antocyjany uczestniczą w syntezie kolagenu, który odpowiada za stan i wygląd naszej skóry. Poprawiają także wygląd włosów i paznokci.
• Wszyscy, którzy chcą zachować dobry wzrok…
Antocyjany obniżają kruchość naczyń włosowatych i polepszają jakość widzenia wzmagając ukrwienie oka i stymulując produkcję istotnej w procesie widzenia rodopsyny.
• Wszyscy, którzy chcą być zdrowi i aktywni…
Antocyjany podtrzymują działanie adrenaliny i wykazują aktywność antywirusową.
ŹRÓDŁA ANTOCYJANÓW
Antocyjany występują szeroko w całym świecie roślinnym. Nie stwierdzono ich tylko u glonów i w rodzinach roślin kaktusowatych i komosowatych. W grupie antocyjanów wyróżniono związki o różnych typach budowy, każdy z nich jest charakterystyczny dla innych roślin. Najcenniejszym źródłem antocyjanów są owoce o ciemnoczerwonej lub niemal czarnej barwie tj: aronia, czarna porzeczka, czarna jagoda, czarny bez, wiśnia, czerwona kapusta, żurawina. Tych dobroczynnych substancji można szukać także w owocach winogron i truskawek .
Antocyjany, podobnie jak inne fitoskładniki nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka, dlatego powinny być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. Już teraz możemy delektować się świeżymi owocami jagodowymi tj.: truskawki, poziomki, porzeczki oraz borówki czernice, które są skarbnicą antocyjanów. Jednak sezon na nie jest krótki. Dlatego, w ciągu całego roku warto siegać po napoje wyprodukowane na bazie tych owoców.
DLACZEGO WARTO SIĘGAĆ PO SOK BOGATY W ANTOCYJANY…
Zdaniem eksperta, Prof. Jana Oszmiańskiego – Kierownika Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bioaktywne antocyjany zawarte w owocach i warzywach są niedocenianym środkiem profilaktycznym nie tylko groźnych chorób cywilizacyjnych ale także dla zachowania dobrego wzroku szczególnie gdy dużo pracujemy na komputerze
• Soki o czerwonej barwie, z cząstkami owoców, przecierowe i mętne są szczególnie dobrym źródłem fitoskładników, zawierają znacznie więcej niż przeciętny sok dobroczynnych związków z grupy polifenoli.
• Antocyjany występujące w soku są łatwo dostępne w ciągu całego roku, w każdej chwili możemy korzystać z ich mocy, bez potrzeby kupowania, mycia lub obierania owoców i warzyw.
• Soki i nektary, wyprodukowane na bazie owoców jagodowych warto pić o każdej porze dnia a szczególnie gdy jesteśmy narażeni na stresy, promieniowanie słoneczne i pracujemy przy komputerze.
CZY WIESZ, ŻE...
Truskawki, obok poziomek zajmują pierwsze miejsce wśród owoców jagodowych pod względem zawartości żelaza i fosforu (odpowiednio 0,7 i 25 mg w 100 g świeżej masy), Mają one kilka razy więcej tych składników niż np. mięso.
Truskawki pod względem zawartości witaminy C (40-100 mg w 100 g świeżej masy) przewyższają cytrynę, chociaż ustępują czarnej porzeczce.
Czarne porzeczki sa polecane w przeziębieniach – antocyjany zawarte w tych owocach wykazują szczególnie wysoką aktywność ochronną ponieważ wystepują w nich w towarzystwie witaminy C, a jej poziom jest tutaj szczególnie wysoki – nawet cztery razy wyższy niż w cytrynie.
W ofercie Cappy dostępne są doskonałe napoje: nektar z czarnej porzeczki oraz napój truskawkowy. W dwóch rodzajach opakowań – 1L oraz 0,33L- został zamknięty słodki smak i aromat owoców, które dojrzewały podczas najsłoneczniejszych dni.
Sugerowana cena produktów:
1l – od 3,49 do 4,69 zł
0,33l – 2, 39zł
DLA KOGO ANTOCYJANY …
• Wszyscy, którzy są zabiegani i żyją w napięciu, a w związku z tym są narażeni na najgroźniejsze choroby cywilizacyjne…
Antocyjany to jedne z najsilniejszych antyutleniaczy.
• Wszyscy, którzy chcą zachować urodę…
Antocyjany uczestniczą w syntezie kolagenu, który odpowiada za stan i wygląd naszej skóry. Poprawiają także wygląd włosów i paznokci.
• Wszyscy, którzy chcą zachować dobry wzrok…
Antocyjany obniżają kruchość naczyń włosowatych i polepszają jakość widzenia wzmagając ukrwienie oka i stymulując produkcję istotnej w procesie widzenia rodopsyny.
• Wszyscy, którzy chcą być zdrowi i aktywni…
Antocyjany podtrzymują działanie adrenaliny i wykazują aktywność antywirusową.
ŹRÓDŁA ANTOCYJANÓW
Antocyjany występują szeroko w całym świecie roślinnym. Nie stwierdzono ich tylko u glonów i w rodzinach roślin kaktusowatych i komosowatych. W grupie antocyjanów wyróżniono związki o różnych typach budowy, każdy z nich jest charakterystyczny dla innych roślin. Najcenniejszym źródłem antocyjanów są owoce o ciemnoczerwonej lub niemal czarnej barwie tj: aronia, czarna porzeczka, czarna jagoda, czarny bez, wiśnia, czerwona kapusta, żurawina. Tych dobroczynnych substancji można szukać także w owocach winogron i truskawek .
Antocyjany, podobnie jak inne fitoskładniki nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka, dlatego powinny być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. Już teraz możemy delektować się świeżymi owocami jagodowymi tj.: truskawki, poziomki, porzeczki oraz borówki czernice, które są skarbnicą antocyjanów. Jednak sezon na nie jest krótki. Dlatego, w ciągu całego roku warto siegać po napoje wyprodukowane na bazie tych owoców.
DLACZEGO WARTO SIĘGAĆ PO SOK BOGATY W ANTOCYJANY…
Zdaniem eksperta, Prof. Jana Oszmiańskiego – Kierownika Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bioaktywne antocyjany zawarte w owocach i warzywach są niedocenianym środkiem profilaktycznym nie tylko groźnych chorób cywilizacyjnych ale także dla zachowania dobrego wzroku szczególnie gdy dużo pracujemy na komputerze
• Soki o czerwonej barwie, z cząstkami owoców, przecierowe i mętne są szczególnie dobrym źródłem fitoskładników, zawierają znacznie więcej niż przeciętny sok dobroczynnych związków z grupy polifenoli.
• Antocyjany występujące w soku są łatwo dostępne w ciągu całego roku, w każdej chwili możemy korzystać z ich mocy, bez potrzeby kupowania, mycia lub obierania owoców i warzyw.
• Soki i nektary, wyprodukowane na bazie owoców jagodowych warto pić o każdej porze dnia a szczególnie gdy jesteśmy narażeni na stresy, promieniowanie słoneczne i pracujemy przy komputerze.
CZY WIESZ, ŻE...
Truskawki, obok poziomek zajmują pierwsze miejsce wśród owoców jagodowych pod względem zawartości żelaza i fosforu (odpowiednio 0,7 i 25 mg w 100 g świeżej masy), Mają one kilka razy więcej tych składników niż np. mięso.
Truskawki pod względem zawartości witaminy C (40-100 mg w 100 g świeżej masy) przewyższają cytrynę, chociaż ustępują czarnej porzeczce.
Czarne porzeczki sa polecane w przeziębieniach – antocyjany zawarte w tych owocach wykazują szczególnie wysoką aktywność ochronną ponieważ wystepują w nich w towarzystwie witaminy C, a jej poziom jest tutaj szczególnie wysoki – nawet cztery razy wyższy niż w cytrynie.
W ofercie Cappy dostępne są doskonałe napoje: nektar z czarnej porzeczki oraz napój truskawkowy. W dwóch rodzajach opakowań – 1L oraz 0,33L- został zamknięty słodki smak i aromat owoców, które dojrzewały podczas najsłoneczniejszych dni.
Sugerowana cena produktów:
1l – od 3,49 do 4,69 zł
0,33l – 2, 39zł