Bardzo smaczne są liście babki smażone w cieście naleśnikowym. Podajemy je posypane cynamonem lub cukrem pudrem. Można dodawać je także do kotletów mielonych - to proste. Do ugotowanych ziemniaków (zmielonych z liśćmi babki) dodajemy mięso mielone, cebulę, jajko, bułkę namoczoną w wodzie. Wyrabiamy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Bardzo zdrowy jest napój z babki. Miksujemy liście, dodajemy sok owocowy oraz wodę mineralną. Liście babki można dodawać do surówek i sałatek w okresie wiosennym, kiedy listki są młode.
Babkę stosuje się również zewnętrznie do płukania gardła, okładów oraz do przemywania skóry. Można pić ją w postaci naparu kilka razy dziennie. Ma działanie przeciwbiegunkowe i przeciwzapalne. Pomocna jest przy zapaleniach oskrzeli i zatok. Stosowana zewnętrznie przyspiesza gojenie ran.
Na okłady bardzo dobra jest nalewka z babki. Garść liści wsypujemy do słoika, wlewamy szklankę wódki, zakręcamy i odstawiamy na tydzień. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem. Przelewamy przez sito i wlewamy do butelki. Taką nalewką smarujemy ukąszenia lub użądlenia. Łagodzi świąd i ból oraz zmniejsza opuchliznę.
Każdy z nas pił choć raz w swoim życiu syrop na kaszel z babki. Można też taki zrobić samemu. Pięć garści umytej babki miksujemy blenderem. Do papki dodajemy trochę wody, tyle żeby babka nie przywierała do naczynia. Dodajemy 350g cukru brązowego i 300g miodu pszczelego. Na małym ogniu stawiamy naczynie i podgrzewamy, aż zrobi się płyn gęsty. Przelewamy do słoika i studzimy. Przechowujemy w lodówce. Spożywamy po łyżeczce przed posiłkiem, kiedy jesteśmy przeziębieni. Syrop jest także dobry na oczyszczenie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Babkę można suszyć i potem zimą pić herbatki. Bardzo dobra jest dla palaczy bo oczyszcza oskrzela.
Bardzo zdrowy jest napój z babki. Miksujemy liście, dodajemy sok owocowy oraz wodę mineralną. Liście babki można dodawać do surówek i sałatek w okresie wiosennym, kiedy listki są młode.
Babkę stosuje się również zewnętrznie do płukania gardła, okładów oraz do przemywania skóry. Można pić ją w postaci naparu kilka razy dziennie. Ma działanie przeciwbiegunkowe i przeciwzapalne. Pomocna jest przy zapaleniach oskrzeli i zatok. Stosowana zewnętrznie przyspiesza gojenie ran.
Na okłady bardzo dobra jest nalewka z babki. Garść liści wsypujemy do słoika, wlewamy szklankę wódki, zakręcamy i odstawiamy na tydzień. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem. Przelewamy przez sito i wlewamy do butelki. Taką nalewką smarujemy ukąszenia lub użądlenia. Łagodzi świąd i ból oraz zmniejsza opuchliznę.
Każdy z nas pił choć raz w swoim życiu syrop na kaszel z babki. Można też taki zrobić samemu. Pięć garści umytej babki miksujemy blenderem. Do papki dodajemy trochę wody, tyle żeby babka nie przywierała do naczynia. Dodajemy 350g cukru brązowego i 300g miodu pszczelego. Na małym ogniu stawiamy naczynie i podgrzewamy, aż zrobi się płyn gęsty. Przelewamy do słoika i studzimy. Przechowujemy w lodówce. Spożywamy po łyżeczce przed posiłkiem, kiedy jesteśmy przeziębieni. Syrop jest także dobry na oczyszczenie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Babkę można suszyć i potem zimą pić herbatki. Bardzo dobra jest dla palaczy bo oczyszcza oskrzela.