Keks to słodki placek z dużą ilością bakalii, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dużym plusem tego placka jest to, że można zrobić go nawet dwa dni przed świętami.
Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>
Składniki
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- kostka margaryny
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
- kilka kropli aromatu arakowego
- 40 dag mieszanki keksowej
Sposób przygotowania
1. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę. Stopniowo dodaj żółtka. Wlej spirytus oraz aromat arakowy. Wymieszaj. Do 2 szklanek mąki dodaj proszek do pieczenia i przesiej przez sitko. Stopniowo dodaj mąkę. Wymieszaj.
2. Do bakalii wsyp 1/4 szklanki mąki. Zamieszaj. Do białek dosyp szczyptę soli, ubij na sztywno. Białka dodaj do utartej masy i wymieszaj. Na końcu dodaj bakalie i zamieszaj.
3. Ciasto przełóż do dwóch prostokątnych foremek. Piecz przez 80-90 minut w piecyku nagrzanym do 170 stopni w opcji piekarnika ciasto.
Zobacz film jak zrobić Słodki i kolorowy keks:
Przepis, wykonanie, stylizacja oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Słodki i kolorowy keks
Keks to słodki placek z dużą ilością bakalii, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zobacz przepis na słodki i kolorowy keks.
ocena: 5/5 głosów: 4
Nina W.