Piernik z migdałami i rodzynkami

Zapraszam do przygotowania świątecznego piernika z migdałami i rodzynkami. Piernik zrobiony na podstawie tego przepisu będzie wilgotny, słodki i aromatyczny.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Piernik z migdałami i rodzynkami
Składniki
- 3,5 szklanki mąki
- 0,5 kostki masła
- 8 łyżek prawdziwego miodu
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
- przyprawa do piernika
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka kakao
- 5 jajek
- 2 łyżeczki sody
- 2 garstki rodzynek
- garstka migdałów
- szczypta soli

Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>




Sposób przygotowania
1. Mąkę, przyprawę do piernika, sól, kakao oraz sodę zmieszaj ze sobą. Oddziel żółtka od białek. Rodzynki zalej gotowaną wodą. Migdały rozbij na małe kawałki.

2. Masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Kolejno dodawaj żółtka. Wszystko dokładnie zmieszaj. Dodaj porcjami śmietanę, następnie miód. Zamieszaj. Po łyżce dodawaj przyprawioną mąkę.

3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Białka delikatnie połącz z masą. Dodaj odciśnięte rodzynki oraz migdały. Dokładnie wymieszaj.

4. Ciasto przełóż do dwóch podłużnych foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 minut.


Przepis, wykonanie, stylizacja i zdjęcie Elżbieta Żołek


Zobacz film jak zrobić Piernik z migdałami i rodzynkami