Bezpłatne szkolenie dla przyszłych winiarzy!

Mieszkający na Podkarpaciu miłośnicy wina mają okazję nauczyć się uprawy winorośli.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bezpłatne szkolenie dla przyszłych winiarzy!

Wszystko dzięki kursowi organizowanemu przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia. Chętni mają okazję w ciągu 20 godzin zajęciowych poznać wybrane zagadnienia z zakresu uprawy winorośli, a także podstaw wyrobu wina. Kurs zakończony zostanie wyjazdem w teren, gdzie w wybranych winnicach kursanci poznają praktyczne zasady uprawy winorośli i wytwarzania wina.

Zajęcia odbywać się będą w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, głównym prowadzącym będzie Roman Myśliwiec, prekursor podkarpackiego winiarstwa, autor kilkunastu książek o winach i uprawie winorośli. Kurs jest dofinansowany przez samorząd województwa podkarpackiego.

Szczegółowy program kursu: "Podstawy uprawy winorośli i produkcji wina z elementami enoturystyki"

6 maja

"Fenomen polskiego wina" - 1 godz. (historia winiarstwa, początki nowego winiarstwa, charakterystyka dzisiejszego winiarstwa polskiego – programy szkoleniowe, imprezy winiarskie, wnioski po Konwentach Polskich Winiarzy, aspekty mające wpływ na promocyjne i gospodarcze znaczenie wina,

"Zakładanie i prowadzenie winnicy" - 3 godz. (budowa krzewu winorośli, wybór lokalizacji winnicy, materiał sadzeniowy, dobór odmian, cięcie i formowanie krzewów, pielęgnacja gleby, nawożenie),

"Ochrona winorośli" - 1 godz. (ochrona krzewów przed niskimi temperaturami, podstawowymi chorobami i szkodnikami).

"Wino a zdrowie" – 1 godz. (dietetyczne oraz zdrowotne właściwości wina, konsumpcja wina),

13 maja

"Wyrób wina" - 3 godz. ( definicja wina, skład, podstawowe właściwości fizykochemiczne winogron jako surowca winiarskiego, wstępny przerób winogron, obróbka moszczu, fermentacja, maceracja, FJM, pielęgnacja i dojrzewanie wina po fermentacji, wyrób win specjalnych, wady i choroby),

"Polskie winiarstwo w nowych realiach prawnych" - 1 godz. (omówienie podstawowych przepisów polskich i unijnych dotyczących winiarstwa, normy i standardy obowiązujące przy produkcji wina, procedury administracyjne związane z komercyjną produkcją),

"Marketing w winnicy" - 1 godz. (standardy oferty przygotowanej dla enoturystów; degustacja, zwiedzanie, prelekcje, sprzedaż wina w gospodarstwie i poprzez internet, wizualizacja gospodarstwa winiarskiego, działania okołowiniarskie, winiarska ścieżka, podstawy PR w winnicy),

"Czy na polskim winie można zarobić?" - 1 godz. (koszty: założenia i prowadzenia winnicy, wyposażenia przetwórni, produkcji i butelkowania wina, kalkulacja zysku na przykładzie winnicy o powierzchni 1 ha),

20 maja

"Uprawa winorośli i winiarstwo w praktyce gospodarstwa winiarskiego o profilu enoturystycznym" - 8 godz. Wyjazd studyjny po wybranych winnicach polskich - praktyczne zapoznanie się z uprawą krzewów i produkcją wina oraz ofertą enoturystyczną godpodarstw.

Czemu Podkarpacie?

Tereny województwa podkarpackiego od X-XI wieku służyły okolicznym mieszkańcom pod uprawę winorośli. O bogatej historii winiarstwa mówią same nazwy niektórych miejscowości – Winnica czy Winna Góra. Z czasem uprawa win spadła w wyniku konkurencji z Węgier, aby się stopniowo odrodzić.

Teraz na terenie województwa jest około 150 winnic, większość stosunkowo niewielka.

Więcej informacji o kursach na oficjalnej stronie Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia - winiarzepodkarpacia.pl