Wszystko dzięki kursowi organizowanemu przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia. Chętni mają okazję w ciągu 20 godzin zajęciowych poznać wybrane zagadnienia z zakresu uprawy winorośli, a także podstaw wyrobu wina. Kurs zakończony zostanie wyjazdem w teren, gdzie w wybranych winnicach kursanci poznają praktyczne zasady uprawy winorośli i wytwarzania wina.
Szczegółowy program kursu: "Podstawy uprawy winorośli i produkcji wina z elementami enoturystyki"
6 maja
"Fenomen polskiego wina" - 1 godz. (historia winiarstwa, początki nowego winiarstwa, charakterystyka dzisiejszego winiarstwa polskiego – programy szkoleniowe, imprezy winiarskie, wnioski po Konwentach Polskich Winiarzy, aspekty mające wpływ na promocyjne i gospodarcze znaczenie wina,
"Zakładanie i prowadzenie winnicy" - 3 godz. (budowa krzewu winorośli, wybór lokalizacji winnicy, materiał sadzeniowy, dobór odmian, cięcie i formowanie krzewów, pielęgnacja gleby, nawożenie),
"Ochrona winorośli" - 1 godz. (ochrona krzewów przed niskimi temperaturami, podstawowymi chorobami i szkodnikami).
"Wino a zdrowie" – 1 godz. (dietetyczne oraz zdrowotne właściwości wina, konsumpcja wina),
13 maja
"Wyrób wina" - 3 godz. ( definicja wina, skład, podstawowe właściwości fizykochemiczne winogron jako surowca winiarskiego, wstępny przerób winogron, obróbka moszczu, fermentacja, maceracja, FJM, pielęgnacja i dojrzewanie wina po fermentacji, wyrób win specjalnych, wady i choroby),
"Polskie winiarstwo w nowych realiach prawnych" - 1 godz. (omówienie podstawowych przepisów polskich i unijnych dotyczących winiarstwa, normy i standardy obowiązujące przy produkcji wina, procedury administracyjne związane z komercyjną produkcją),
"Marketing w winnicy" - 1 godz. (standardy oferty przygotowanej dla enoturystów; degustacja, zwiedzanie, prelekcje, sprzedaż wina w gospodarstwie i poprzez internet, wizualizacja gospodarstwa winiarskiego, działania okołowiniarskie, winiarska ścieżka, podstawy PR w winnicy),
"Czy na polskim winie można zarobić?" - 1 godz. (koszty: założenia i prowadzenia winnicy, wyposażenia przetwórni, produkcji i butelkowania wina, kalkulacja zysku na przykładzie winnicy o powierzchni 1 ha),
20 maja
"Uprawa winorośli i winiarstwo w praktyce gospodarstwa winiarskiego o profilu enoturystycznym" - 8 godz. Wyjazd studyjny po wybranych winnicach polskich - praktyczne zapoznanie się z uprawą krzewów i produkcją wina oraz ofertą enoturystyczną godpodarstw.
Czemu Podkarpacie?
Tereny województwa podkarpackiego od X-XI wieku służyły okolicznym mieszkańcom pod uprawę winorośli. O bogatej historii winiarstwa mówią same nazwy niektórych miejscowości – Winnica czy Winna Góra. Z czasem uprawa win spadła w wyniku konkurencji z Węgier, aby się stopniowo odrodzić.
Teraz na terenie województwa jest około 150 winnic, większość stosunkowo niewielka.
Więcej informacji o kursach na oficjalnej stronie Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia - winiarzepodkarpacia.pl