Biszkopt - tajemnica puszystości!

Puszyste, słodkie, delikatne i często się nie udają.. podobno.. Oto kilka rad dotyczących pieczenia biszkopta.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Biszkopt - tajemnica puszystości!
Oto bowiem niezawodny sposób na biszkopt, co to zawsze się udaje i zachwyca swoim smakiem: - przygotuj formę do pieczenia - wysmaruj ją tłuszczem i obsyp tartą bułką, formę można również wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia; - oddziel żółtka od białek; - ubij pianę z białek, aż będzie sztywna i nie będzie wypadać z naczynia; - ubijaj dalej pianę, stopniowo dodając cukier, aż stanie się bardzo sztywna i puszysta; - żółtka dokładnie rozmieszaj - np. za pomocą widelca lub trzepaczki; - do ubitej piany z białek dodaj żółtka i mieszając delikatnie, ale stanowczo, dodawaj stopniowo mąkę; - ciasto wylej do formy do połowy jej objętości; - formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i po 10 minutach zwiększ ja do 180 stopni i piecz ciasto do ślicznego, złotego koloru; - upieczone ciasto lekko przestudź i wyjmij z formy i działaj dalej...