Bloger Tygodnia - Agiatis

  • 6

W cyklu Bloger Tygodnia wybieramy się na kulinarną przygodę z Agiatis, czyli Magdaleną Brzoskowską.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Bloger Tygodnia - Agiatis

W cyklu Bloger Tygodnia przepytujemy kulinarnych blogerów - bardziej i mniej znanych, obecnych na gotujmy lub nie. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl

Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni. Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!

Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Magdalena Brzoskowska, czyli Agiatis, autorka bloga kulinarnego "Moja kulinarna przygoda". Blog Magdy możecie odwiedzić pod adresem mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com

Gotuję i bloguję bo...

Sprawia mi to ogromną frajdę. Gotowanie dla najbliższych zawsze mnie cieszyło, dla mnie samej nigdy nie chciało się Gotować. Próbuję wprowadzać nowe potrawy, mój mąż jest tradycjonalistą kulinarnym i muszę włożyć wiele trudu aby spróbował czegoś nowego.

Blog – to mój zeszyt online z przepisami. Tutaj mam je pod ręką, na kartce kilka zawieruszyło mi się i nie potrafiłam zrobić deseru który zachwycił całą rodzinkę. Blog w takich sytuacjach jest doskonałym rozwiązaniem, a także dzieki niemu mogę podzielić się swoimi kuchennymi sukcesami!

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

Moim zdaniem to prosta deska do krojenia. Różne firmy prześcigają się aby je „udoskonalić” ale, po co ulepszać coś, co jest sprawdzone.

Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Z książek, telewizji, Internetu. Jednak w rozmowach ze znajomymi coś zawsze się „wykluje” ktoś naszą wersję dania robi inaczej. Próbuję sobie to wyobrazić i zrobić według pomysłu koleżanki - można dzięki temu uzyskać ciekawe doznania smakowe.

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Moja kuchnia jest prosta i szybka. Staram się, aby potrawy składały się z kilku składników, bywają jednak chwile szaleństwa – zazwyczaj tylko w weekendy.

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Sukcesy…hmm… moim kulinarnym sukcesem jest danie które zje w całości moja córka, jest strasznym niejadkiem i muszę nieźle się nagimnastykować, aby zjadła coś w większej ilości niż dwa kęsy. Natomiast porażki… Desery, to sprawia mi wielką trudność. Bywa tak, iż podchodzę do deseru kilka razy. Sernik jednak nie wychodzi mi do dzisiaj – niestety…

Kulinarny idol

Gordon Ramsay - za pasję z jaką gotuje, to jest wyczuwalne. Dość surowy, ale z wielkim sercem; Anthony Bourdain za podróże – jego śladami chciałabym podążać… Może kiedyś się uda. Kurt Scheller, miałam okazje uczestniczyć w warsztatach z udziałem Mistrza. Bardzo sympatyczny, z poczuciem humoru i doskonały kucharz.

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Na dzień dzisiejszy trudno określić, wydaje mi się że nie potrafiłabym zjeść żywych larw …Brrr

Gdybym była potrawą byłabym...

Deserem czekoladowym z chili – nie trzeba chyba tłumaczyć dlaczego?

Co lubisz robić jak już nie gotujesz?

Lubię czytać książki, nie tylko kulinarne, mąż zaraził mnie Koontz’ em i to właśnie jego książki najchętniej czytam.

Jaki przepis chciałabyś polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?

Polecam ulubione danie mojej córki: Pierś z kurczaka grillowana z serem zapiekana



Składniki:

- pierś z kurczaka (pojedyncza) - 2 sztuki
- ser żółty - 2 plasterki
- cebula- 3 sztuki
- oregano - 1 łyżeczka
- czosnek ( ząbek) - 2 sztuki
- pomidory krojone (mała puszka) - 1 sztuka
- sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

1.Na początku kroimy cebule w kostkę, podsmażamy, dodajemy oregano, sól, pieprz.
2.Gdy cebula zmięknie zalewamy pomidorami z puszki.
3.Redukujemy aż masa będzie na w pół płynna.
4.Piersi płuczemy, usuwamy zbędne błony.
5.Nacinamy wzdłuż ale nie przecinamy do końca. "otwieramy" delikatnie rozklepujemy.
6.Podsmażamy piersi na patelni grillowej z obu stron, nakładamy na mięso zrobiony sos, dajemy plaster żółtego sera, przykrywamy.
7.Gdy ser roztopi się - jest gotowe.
8.Podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniaki frytki, ryż , makaron - z czym lubicie;)

Więcej przepisów Agiatis znajdziecie na jej blogu i na jej profilu na gotujmy >>>