Bloger Tygodnia - Daktyle w Czekoladzie

  • 7

Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia rozmawiamy z Dorotą Wójcicką, autorką bloga Daktyle w Czekoladzie. Skąd wziął się pomysł na paprykowy sernik? Dlaczego większość przepisów na jej blogu stanowią słodkości? Przeczytajcie!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Bloger Tygodnia - Daktyle w Czekoladzie
Jeśli szukacie miejsca z niebanalnymi przepisami na rozmaite słodkości, koniecznie musicie poznać Dorotę i jej Daktyle w Czekoladzie!

Jaka jest Dorota? Po przeprowadzonym wywiadzie wydaje mi się, że konkretna, rzeczowa i ambitna. W podobny sposób przedstawia swoje przepisy - nie używa niepotrzebnych słów, każdy z nich opatrzony jest krótkim wstępem. Jednak to, co przykuwa uwagę na pierwszy rzut oka to... fotografie.

Musicie przyznać, że prezentowane przepisy w komplecie ze zdjęciami stanowią najlepszą rekomendację umiejętności Doroty! A jej kulinarna odwaga wywołuje podziw. Nie będzie przekłamania, jeśli powiem, że wśród jej przepisów znajdziecie wiele "perełek".

Zachęcam Was do odwiedzenia Daktyli w Czekoladzie - wystarczy kilka minut by przekonać się, jak wiele (słodkich) tajemnic skrywają kulinaria. Dorota wspaniale rozszyfrowuje je wszystkie. Przepisy Doroty znajdziecie także na Gotujmy.pl - szukajcie jej pod nickiem dorota w. Polecam gorąco!

Paprykowy sernik

Dlaczego akurat daktyle i czekolada? Lubisz takie połączenie smaków? Przyznaj się od razu, jaką czekoladę lubisz najbardziej!

Na moim blogu są głównie słodkie przepisy, więc i nazwa musiała być bardzo słodka. Najbardziej lubię mleczną czekoladę z dużą ilością bakalii.

Skąd przyszło Ci do głowy łączenie warzyw ze słodkościami? O ile ciasto dyniowe lub marchewkowe nikogo nie dziwi, o tyle sernik na słodko z dodatkiem papryki brzmi dość nieprawdopodobnie, a wygląda wspaniale!

Lubię piec serniki, mam ich ponad 70, każdy inny. Piekłam marchewkowy, ze szpinakiem i wtedy ktoś pół żartem pół serio zasugerował, że następny sernik może powinnam zrobić z papryką. Potraktowałam to jako wyzwanie.

Ciastka francuskie z ananasem  Pierniczki

Na Twoim blogu można znaleźć przepisy na rozmaite słodkości - przepisów na dania wytrawne jest zdecydowanie mniej. Dlaczego właśnie ten segment z dziedziny kulinariów?

Lubię słodkości i mam na nie dużo pomysłów. Poza tym zdecydowanie łatwiej jest je fotografować, bo nikt nie czeka zniecierpliwiony kiedy wreszcie będzie można zjeść obiad, który wystygł.

Twoje ulubione wytrawne danie to…?

Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną nacierana majerankiem.

Odwrócone ciasto z żurawiną  Pierniczki dziecięco łatwe

Jakie miejsce zajmują kulinaria w Twoim życiu? Pasja, hobby a może zawodowo również jesteś związana z tą dziedziną?

Kulinaria to moja pasja, od małego lubiłam piec i gotować. Moja praca jest typowo biurowa.

Kto jest dla Ciebie autorytetem, jeśli chodzi o słodkie wypieki i desery?

Moim autorytetem w dziedzinie wypieków jest moja mama. To ona wprowadziła mnie w ten świat, dużo nauczyła. Jeśli chodzi o sławne osoby to Buddy Valastro i Rachel Khoo.

Rogaliki półrazowe z jabłkami  Krajanka orzechowo-daktylowa

Najbardziej niekonwencjonalny deser, z jakim się spotkałaś, to…?

Ciastka z boczkiem i czekoladą, ale może mało widziałam.

Czy sama przeglądasz inne blogi poświęcone kulinariom? Inspirujesz się, a może testujesz przepisy innych blogerów?

Oczywiście, że oglądam inne blogi. Często mnie coś zainspiruje, czasem zdjęcie, czasem jakiś użyty składnik. Czasem też testuję.  

Gryczane ciastka z orzechami  Muffinki z białek
 
Zawsze jak oglądam blogi osób, które robią tak wyśmienite słodkości, pieką wspaniałe ciasta, zastanawiam się czy… sama pieczesz swój urodzinowy tort?

Nigdy nie kupuję żadnych ciast, chyba, że na wakacjach. Tort na urodziny piekę sama ale nie jestem mistrzynią dekoracji.
 
Czy jest jakiś dodatek typu pistacje, marcepan, płatki migdałowe itp., którego nie lubisz i nie wykorzystujesz nigdy w swoich wypiekach?

Chyba nigdy nie użyłam orzechów ziemnych.

Figa z makiem czyli makowiec  Ciastka sowy  Sernik z choinką

SERNIK MARCHEWKOWY
 
Marchewkowy, w składzie i w kolorze, sernik. Pokolorowałam go nie tylko przecierem z marchwi ale również kurkumą, dzięki czemu mamy oprócz bardzo dobrego, bardzo zdrowy sernik. Pieczony jest bez spodu, na wierzchu ma cienką warstwę galaretki. Prosty w przygotowaniu. Mój pomysł :) Godny polecenia :)
 
Składniki:
1 kg mielonego sera z wiaderka
300 g marchewki
5 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
3 mocno czubate łyżki (90 g) mąki ziemniaczanej
50 g masła
1/2 łyżeczki kurkumy
1 galaretka o smaku pomarańczowym
300 ml wody

Przygotowanie:
Marchewkę ugotować w lekko osłodzonej wodzie, odcedzić, zmiksować blenderem. Powinno wyjść ok. 200 ml gęstego przecieru.
Do dużej miski wyłożyć ser, ostudzony przecier z marchwi, całe jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczone masło i kurkumę. Krótko zmiksować.

Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zaraz przykręcić do 150°C. Piec ok. 80 minut. Ostudzić.

W rondelku zagotować 300 ml wody, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na ostudzony sernik, zostawić do jej całkowitego zastygnięcia.

Smacznego!

Marchewkowy sernik z kurkumą