Bloger Tygodnia - Dusiowa Kuchnia

  • 7

Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia na nasze pytania odpowiada Dusia, czyli Klaudia Sroczyńska, autorka bloga Dusiowa Kuchnia.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Bloger Tygodnia - Dusiowa Kuchnia
W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.

Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!

Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Klaudia Sroczyńska, czyli Dusia, autorka bloga Dusiowa Kuchnia, który możecie odwiedzić pod adresem dusiowakuchnia.pl

Gotuję i bloguję bo...

Sprawia mi to ogromną przyjemność. Gotowanie jest moją pasją, zaraz po fotografii, a dzięki blogowaniu mogłam połączyć obie pasje w jedną wielką. Dzielenie się sprawdzonymi przepisami z moimi czytelnikami sprawia mi ogromną radość.



Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

To obieraczka do warzyw, która zdecydowanie ułatwia obieranie warzyw, dzięki czemu mamy więcej czasu na inne kuchenne czynności.

Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Z wszystkiego, począwszy od sezonowych warzyw i owoców, po książki kulinarne, które zaczęłam jakiś czas temu kolekcjonować, po inne blogi kulinarne. Czasami w telewizji czy restauracji zobaczę jakieś danie, które potem odtwarzam w kuchni na swój sposób, a kiedy indziej to kolory czy pora roku inspiruje mnie do kulinarnych pomysłów. Zdarza się też tak, że to bliscy proszą mnie o przygotowanie czegoś konkretnego, a że kocham wyzwania to nie mogę się oprzeć się pokusie przyrządzenia czegoś dla nich.

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Kolorowy, nieskomplikowany i przepyszny :)

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Każde danie, które smakuje innym, a wyszło spod moich rąk jest moim osobistym sukcesem, jednak najbardziej zapamiętałam moment, w którym udała mi się piękna, urodzinowa beza dla mojego Ukochanego.

Porażki? O nich powinno się zapominać, nie przejmować i działać dalej, ale przypominam sobie taki wieczór, kiedy piekłam chleb i zamiast dodać mąkę pszenną omyłkowo dałam ziemniaczaną i w dodatku postanowiłam upiec ten chleb. Nie był jadalny :)



Kulinarny idol

Kiedyś odpowiedziałabym, że to jakiś znany szef kuchni, dzisiaj sobie myślę, że moim kulinarnym idolem jest Mama i dwie babcie. To przecież jasne, że musiałam po Mamie odziedziczyć talent do gotowania pysznych, domowych obiadów, a po babciach zapał do pieczenia ciast. Podziwiam każdą z nich!

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Nigdy nie mów nigdy, ale na pewno ciężko byłoby mi zjeść larwy mącznika.

Gdybym była potrawą byłabym...

Stawiam na super słodki cupcake z kremem mascarpone i truskawkami oczywiście podany w pięknej papilotce.

Co lubisz robić, jak już nie gotujesz? 

Fotografuję (niekoniecznie jedzenie :) ) i spędzam czas z bliskimi mi osobami, bo to oni są przecież najważniejsi w życiu.

Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?

Z czytelnikami podzieliłabym się przepisem na pyszne i proste Ciasto ze śliwkami.



Więcej przepisów Klaudii znajdziecie na jej blogu >>>