Bloger Tygodnia - Magic Cooking Time

Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Martę Stankiewicz, autorkę bloga Magic Cooking Time. Kulinarne pomysły same rodzą się w jej głowie. Z łatwością ukazuje tradycyjne potrawy w nowym świetle. Zachęcamy do przeczytania wywiadu!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bloger Tygodnia - Magic Cooking Time
fot. bloger tygodnia

W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl. Czekamy też na sugestie, kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.

Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tym cyklu dostanie też 500 wirtuali nagrody!

Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Marta Stankiewicz, autorka bloga Magic Cooking Time, który możecie odwiedzić pod adresem magiccookingtime.pl

Gotuję i bloguję bo...

Po prostu robię to, co lubię i lubię to, co robię.

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

Trzepaczka. Jest idealnym narzędziem nie tylko do ubijania jaj. Używam jej prawie do wszystkiego: do mieszana sosów, potrawek, wyrabiania ciast, ubijania śmietany.

          torcik ryżowy

Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Pomysły same rodzą mi się w głowie. Wystarczy, że spojrzę na jakiś produkt i już wiem, co z nim zrobić. Przeglądam również dużo książek kucharskich, fotografii i artykułów znalezionych w Internecie lub w czasopismach.

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Staram się ukazywać „stare” potrawy w nowym wydaniu. Uwielbiam także dokonywać fuzji pomiędzy skrajnymi smakami i potrawami różnych kultur.

ciasto cynamonowo-jabłkowefaworki

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Tak naprawdę to dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem i blogowaniem… Dlatego myślę, że na wszystko jeszcze przyjdzie czas. Zarówno na dające radość kulinarne sukcesy, jak również na spektakularne klęski.

Kulinarny idol

Moim kulinarnym idolem zdecydowanie jest Wojciech Modest Amaro. Podziwiam go za odwagę, podążanie za swoimi marzeniami i szacunek do tradycji.

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Nie ma takiej rzeczy (śmiech). A tak na serio, to chciałabym spróbować wszystkich smaków i dotrzeć do jak największej liczby produktów.

strucla śliwkowamazurek

Gdybym była potrawą byłabym...

Raz jestem ostra jak papryczka chilli, raz słodka jak kremówka. Kobieta zmienną jest…

Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?

Gotuję 24 godziny na dobę. Właściwie nie mam czasu na nie-gotowanie.

Który ze swoich przepisów chcesz polecić, tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?

Osobom, które pierwszy raz odwiedzają mojego bloga, chciałabym polecić przepis na bardzo smaczną Tortillę jajeczną.

          tortilla jajeczna

Składniki:

- 6 jaj
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- 4 kiełbaski
- 1 papryka
- 4 pieczarki
- olej
- przyprawa grillowa

Sposób przygotowania:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy po szczypcie soli, pieprzu i czosnku. Mieszamy dokładnie z mąką, żeby nie było grudek.

Kiełbaski kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z papryką i pieczarkami. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy najpierw kiełbaskę, oprószając ją przyprawą grillową. Następnie dodajemy paprykę i pieczarki. Solimy. Całość smażymy na mały ogniu ok 10 min.

Rozgrzewamy patelnię, na której będziemy smażyć omlety. Nasze placki powinny przypominać naleśniki, i tak też je smażymy.
Na środek omletu kładziemy 2-3 łyżki wcześniej przygotowanego farszu i zawijamy na siebie boki naleśnika.

Smacznego!

Więcej przepisów Marty znajdziecie na jej blogu >>>