W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Karolina, autorka bloga Sto Kolorów Kuchni.
Gotuję i bloguję bo...
...to bardzo lubię. To jest jak nałóg. Jak raz się zacznie, to nie można przestać.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Są rzeczy, bez których ciężko mi się obyć w kuchni, ale wydaje mi się, że nie są to gadżety niedoceniane. Może zwykła łyżka? Kto o niej myśli? A bez niej chyba nie da się w kuchni funkcjonować.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Zaglądam na różne blogi, polskie i zagraniczne. Mam też trochę książek kulinarnych, które uwielbiam przeglądać. Oczywiście podpytuję też znajomych czy rodzinę. Ostatnio udało mi się odnaleźć zeszyt z przepisami mojej babci – to nieoceniona skarbnica kulinarnej wiedzy.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Chyba mogę to zrobić jednym słowem - chaotyczny.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Mój największy kulinarny sukces to pieczenie chlebów. Od 4 lat prawie nie korzystamy z piekarni. Królują chleby na zakwasie, ale powstają też bułki oraz sporadycznie chleby drożdżowe.
A porażka? No cóż jest ich kilka. Są takie dni, kiedy dosłownie nic mi się nie udaję. Potrafię nawet przypalić owsiankę. Pamiętam jednak jedno ciasto – bardzo łatwe. Do upieczonego biszkoptu wystarczy ubić śmietanę i dodać do niej odrobinę żelatyny. Niestety pewnego razu 3 razy zwarzyła mi się śmietana do tego ciasta. Po prostu nie miało chyba powstać tego dnia.
Kulinarny idol
Kiedyś odpowiedziałabym bez wahania, że jest to Ainsley Harriott. Teraz wiem, że nie tylko on. Poza znanymi kucharzami, celebrytami, podziwiam też wiele kulinarnych blogerek czy blogerów.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Surowego mięsa. Nie jadłam i chyba nie zjem prawdziwego tatara.
Gdybym była potrawą byłabym...
Może ciastem czekoladowym?
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Jak skończę gotować oczywiście robię zdjęcia potraw, które przygotowałam. Poza tym lubię czytać, słuchać muzyki oraz ćwiczyć.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam przepis na Kruche ciasteczka z dżemem truskawkowym.
Składniki:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru
- 1 jajko
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem truskawkowy
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać jajko i wanilię. Przesiać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Następnie uformować rękoma kulę.
Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką, na grubość około 3 mm. Wycinać kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze koło. Resztki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkowywać.
Wycięte ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Ostudzić na kratce. Całe ciasteczka smarować dżemem truskawkowym. Przykrywać ciasteczkami z dziurką. Można posypać cukrem pudrem.
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Karoliny - Sto Kolorów Kuchni >>>
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Karolina, autorka bloga Sto Kolorów Kuchni.
Gotuję i bloguję bo...
...to bardzo lubię. To jest jak nałóg. Jak raz się zacznie, to nie można przestać.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Są rzeczy, bez których ciężko mi się obyć w kuchni, ale wydaje mi się, że nie są to gadżety niedoceniane. Może zwykła łyżka? Kto o niej myśli? A bez niej chyba nie da się w kuchni funkcjonować.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Zaglądam na różne blogi, polskie i zagraniczne. Mam też trochę książek kulinarnych, które uwielbiam przeglądać. Oczywiście podpytuję też znajomych czy rodzinę. Ostatnio udało mi się odnaleźć zeszyt z przepisami mojej babci – to nieoceniona skarbnica kulinarnej wiedzy.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Chyba mogę to zrobić jednym słowem - chaotyczny.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Mój największy kulinarny sukces to pieczenie chlebów. Od 4 lat prawie nie korzystamy z piekarni. Królują chleby na zakwasie, ale powstają też bułki oraz sporadycznie chleby drożdżowe.
A porażka? No cóż jest ich kilka. Są takie dni, kiedy dosłownie nic mi się nie udaję. Potrafię nawet przypalić owsiankę. Pamiętam jednak jedno ciasto – bardzo łatwe. Do upieczonego biszkoptu wystarczy ubić śmietanę i dodać do niej odrobinę żelatyny. Niestety pewnego razu 3 razy zwarzyła mi się śmietana do tego ciasta. Po prostu nie miało chyba powstać tego dnia.
Kulinarny idol
Kiedyś odpowiedziałabym bez wahania, że jest to Ainsley Harriott. Teraz wiem, że nie tylko on. Poza znanymi kucharzami, celebrytami, podziwiam też wiele kulinarnych blogerek czy blogerów.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Surowego mięsa. Nie jadłam i chyba nie zjem prawdziwego tatara.
Gdybym była potrawą byłabym...
Może ciastem czekoladowym?
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Jak skończę gotować oczywiście robię zdjęcia potraw, które przygotowałam. Poza tym lubię czytać, słuchać muzyki oraz ćwiczyć.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam przepis na Kruche ciasteczka z dżemem truskawkowym.
Składniki:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru
- 1 jajko
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem truskawkowy
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać jajko i wanilię. Przesiać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Następnie uformować rękoma kulę.
Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką, na grubość około 3 mm. Wycinać kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze koło. Resztki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkowywać.
Wycięte ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Ostudzić na kratce. Całe ciasteczka smarować dżemem truskawkowym. Przykrywać ciasteczkami z dziurką. Można posypać cukrem pudrem.
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Karoliny - Sto Kolorów Kuchni >>>
zbysiowa