W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Iwona Pujanek, autorka bloga U mnie w kuchni, który możecie odwiedzić pod adresem umniewkuchni.blox.pl
Gotuję i bloguję bo...
Gotuję, bo kocham dobre jedzenie. Gotowanie to przyjemność, w dodatku bardzo pożyteczna. Wspólne posiłki przy jednym stole, to bardzo ważny element naszego codziennego życia.
Bloguję, bo daje mi to dodatkową motywację do dalszych kulinarnych eksperymentów. Przyjemność z jedzenia odczuwamy tylko przez chwilę. Prowadząc bloga możemy ją sobie przedłużyć - każda kolejna odsłona, pozostawiony komentarz, czy 'lajk' na facebooku, to powód to radości.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Nie jestem do końca przekonana, czy robot kuchenny można zaliczyć do gadżetów. Korzystam z niego bardzo często, dzięki czemu mogę zaoszczędzić sporo czasu w kuchni. Odpowiednio wykorzystany, nie schowany na dnie szafy, jest naprawdę dobrym pomocnikiem.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Pierwsze wskazówki w kuchni dawali mi moi rodzice. Z domu wyniosłam miłość do jedzenia i gotowania.
Pomysły czerpię głównie z książek i programów kulinarnych, ale nie tylko. Inspiracje są wszędzie. Czasami jest to reklama w telewizji, posiłek w restauracji, zdjęcie w gazecie. Oczywiście nie mogę pominąć innych blogów kulinarnych - to nieskończone źródło inspiracji....
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
To zdecydowanie najtrudniejsze pytanie :) Staram się, aby było szybko, smacznie i w miarę możliwości zdrowo. Rzadko improwizuję, raczej planuję co zrobię, a potem staram się tego trzymać.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Największy sukces to zadowoleni domownicy, a także blog, który ma coraz więcej stałych czytelników. Dzięki wygranej w konkursie, miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, które prowadzili Grzegorz Łapanowski, Jurek Sobieniak i Jakub Provenzano. Wspaniali ludzie i niezapomniane doświadczenia...
Porażka? Są dwa dania o których nie mogę zapomnieć - kotleciki jagnięce i flądra gotowana na parze. To jednocześnie odpowiedź na pytanie nr 7.
Kulinarny idol
Niekoniecznie są to moi idole, ale te osoby darzę szczególną sympatią: Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Grzegorz Łapanowski i Anna Starmach.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Myślę, że nie przekonam się do płucek, serduszek i innych podrobów, ale nigdy nie mówię nigdy.
Gdybym była potrawą byłabym...
Kocham czekoladę, więc pierwszym skojarzeniem był fondant czekoladowy. Miękki w środku, z twardą warstwą z zewnątrz. Raz słodki, innym razem gorzki. Cały wachlarz smaków <tu: śmiech mojego męża>
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Na gotowanie nie poświęcam zbyt wiele czasu, a czas wolny najchętniej spędzam z rodziną. Kiedy zostaję sama, chętnie sięgam po dobrą książkę lub ciepły kocyk i mp3.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Przepis, który chciałabym polecić to rollsy z serem i szynką. Jest to najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu, a jednocześnie jeden z moich ulubionych.
Składniki:
- 2 tortille
- 6-8 plastrów ulubionej szynki, np. drobiowej
- 1 kulka sera mozarella (125 g)
- 50 g sera cheddar
- suszony rozmaryn
sos:
- 3 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Musztardę wymieszać z majonezem.
Tortille podgrzać przez chwilę z obu stron na suchej patelni. Położyć na blacie lub desce i posmarować równomiernie sosem. Pozostały sos odstawić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na tortilli rozłożyć plastry szynki i starty ser. Posypać suszonym rozmarynem. Tortillę zwinąć ciasno w rulon.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220oC (górna i dolna grzałka) do zarumienienia, około 15-20 minut.
Gotową tortillę pokroić na kawałki o szerokości około 3 centymetrów. Podawać na gorąco z pozostałym sosem majonezowo- musztardowym.
Smacznego! :)
Więcej przepisów Iwony znajdziecie na jej blogu >>>
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Iwona Pujanek, autorka bloga U mnie w kuchni, który możecie odwiedzić pod adresem umniewkuchni.blox.pl
Gotuję i bloguję bo...
Gotuję, bo kocham dobre jedzenie. Gotowanie to przyjemność, w dodatku bardzo pożyteczna. Wspólne posiłki przy jednym stole, to bardzo ważny element naszego codziennego życia.
Bloguję, bo daje mi to dodatkową motywację do dalszych kulinarnych eksperymentów. Przyjemność z jedzenia odczuwamy tylko przez chwilę. Prowadząc bloga możemy ją sobie przedłużyć - każda kolejna odsłona, pozostawiony komentarz, czy 'lajk' na facebooku, to powód to radości.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Nie jestem do końca przekonana, czy robot kuchenny można zaliczyć do gadżetów. Korzystam z niego bardzo często, dzięki czemu mogę zaoszczędzić sporo czasu w kuchni. Odpowiednio wykorzystany, nie schowany na dnie szafy, jest naprawdę dobrym pomocnikiem.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Pierwsze wskazówki w kuchni dawali mi moi rodzice. Z domu wyniosłam miłość do jedzenia i gotowania.
Pomysły czerpię głównie z książek i programów kulinarnych, ale nie tylko. Inspiracje są wszędzie. Czasami jest to reklama w telewizji, posiłek w restauracji, zdjęcie w gazecie. Oczywiście nie mogę pominąć innych blogów kulinarnych - to nieskończone źródło inspiracji....
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
To zdecydowanie najtrudniejsze pytanie :) Staram się, aby było szybko, smacznie i w miarę możliwości zdrowo. Rzadko improwizuję, raczej planuję co zrobię, a potem staram się tego trzymać.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Największy sukces to zadowoleni domownicy, a także blog, który ma coraz więcej stałych czytelników. Dzięki wygranej w konkursie, miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, które prowadzili Grzegorz Łapanowski, Jurek Sobieniak i Jakub Provenzano. Wspaniali ludzie i niezapomniane doświadczenia...
Porażka? Są dwa dania o których nie mogę zapomnieć - kotleciki jagnięce i flądra gotowana na parze. To jednocześnie odpowiedź na pytanie nr 7.
Kulinarny idol
Niekoniecznie są to moi idole, ale te osoby darzę szczególną sympatią: Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Grzegorz Łapanowski i Anna Starmach.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Myślę, że nie przekonam się do płucek, serduszek i innych podrobów, ale nigdy nie mówię nigdy.
Gdybym była potrawą byłabym...
Kocham czekoladę, więc pierwszym skojarzeniem był fondant czekoladowy. Miękki w środku, z twardą warstwą z zewnątrz. Raz słodki, innym razem gorzki. Cały wachlarz smaków <tu: śmiech mojego męża>
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Na gotowanie nie poświęcam zbyt wiele czasu, a czas wolny najchętniej spędzam z rodziną. Kiedy zostaję sama, chętnie sięgam po dobrą książkę lub ciepły kocyk i mp3.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Przepis, który chciałabym polecić to rollsy z serem i szynką. Jest to najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu, a jednocześnie jeden z moich ulubionych.
Składniki:
- 2 tortille
- 6-8 plastrów ulubionej szynki, np. drobiowej
- 1 kulka sera mozarella (125 g)
- 50 g sera cheddar
- suszony rozmaryn
sos:
- 3 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Musztardę wymieszać z majonezem.
Tortille podgrzać przez chwilę z obu stron na suchej patelni. Położyć na blacie lub desce i posmarować równomiernie sosem. Pozostały sos odstawić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na tortilli rozłożyć plastry szynki i starty ser. Posypać suszonym rozmarynem. Tortillę zwinąć ciasno w rulon.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220oC (górna i dolna grzałka) do zarumienienia, około 15-20 minut.
Gotową tortillę pokroić na kawałki o szerokości około 3 centymetrów. Podawać na gorąco z pozostałym sosem majonezowo- musztardowym.
Smacznego! :)
Więcej przepisów Iwony znajdziecie na jej blogu >>>
zbysiowa
rozmarzona.marzena