Bób i wszystko co musimy o nim wiedzieć

  • 1

Bób - bardzo popularny w kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej,

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Bób i wszystko co musimy o nim wiedzieć

Tam pozwalają mu rozwinąć się w pełni a następnie suszą , zachowując wszystkie wartości odżywcze. We Włoszech , zbiera się bób gdy jest jeszcze niedojrzały i wielkości groszku. Pracując we Włoskiej restauracji, zauważyłam , że kucharze podjadali właśnie surowy bób. W Egipcie jest głównym składnikiem narodowych dań. Natomiast suszone, później mielone na mąkę znaną jako Shiro odgrywa kluczową rolę w Etiopskiej tradycji kulinarnej.

ODMIANY: Istnieją dwie główne odmiany bobu. Windsor - w każdej gondoli znajdują się cztery ziarna i Longpot, które zawierają około 8 mniejszych ziaren.

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ: Ziarna bobu powinny być jędrne, niezwiędłe , w jasnym zielonym kolorze i o jednolitej teksturze. Unikajmy tych w kolorze żółty,. gdyż będą suche i gorzkie. Na początku sezonu ziarna będą mniejsze ale słodsze. Pod koniec sezonu, skórka bobu robi się twarda i w niektórych przypadkach zaleca się ściągnięcie jej przed zjedzeniem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Bób zawiera w sobie dużo białka, błonnika, witamin z grupy A i C , dużo potasu i żelaza. Obniża poziom cholesterolu, chroni błonę śluzową jelita grubego. Idealna dla kobiet w ciąży, jest ogromnym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy B12.

PRZECHOWYWANIE: Bób przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu. Fasola w swoich strączkach będzie dobrze trzymać się przez 2-3 dni, jeżeli włożymy do lodówki może przedłużyć to o 1-2 dni. Ugotowany bób , po z blanszowaniu można mrozić. Zamrożony nie powinien być przechowywany dłużej niż 6 miesięcy.

Zapraszam na sałatkę z bobem:

SKŁADNIKI:

bakłażan 1 szt bób u mnie niestety mrożony
200 g boczek gotowany lub wędzony
100 g ser wędzony
100 g oliwa z oliwek
2 łyżki sól morska
1 szczypta pieprz czarny
1 szczypta papryka mielona słodka
1/2 łyżeczki oregano suszone
1 szczypta natka pietruszki suszona
1 szczypta

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana pokroić w mniejszą kostkę, posolić i przełożyć na cedzak tak aby soki mogły spokojnie spływać. Pozostawić na 15-20 minut. Następnie przepłukać i pozostawić do przeschnięcia. Na patelni lub w woku rozgrzać oliwę z oliwek.Kostki bakłażana posypać papryką mieloną słodką i przełożyć na patelnię, podsmażać. W tym czasie ugotować bób w lekko osolonej wodzie. odcedzić. Boczek pokroić w kostkę , dodać do bakłażana. Następnie przyprawić solą morską, pieprzem czarnym, oregano oraz pietruszką. Zmniejszyć ogień, dodać bób oraz pokrojony wędzony ser. Podsmażać ok 1 minuty, tak aby ser się nie roztopił. Podałam z greckim jogurtem. Smacznego :)