Jej właściwa nazwa to borówka wysoka, jednak często nazywa się ją borówką amerykańską. To ze względu na jej pochodzenie - rodzimym terytorium borówki jest Ameryka Północna. Roślina ta szybko rozprzestrzeniła się w naturalnym środowisku innych krajów, czyli w Japonii, Nowej Zelandii oraz w niektórych rejonach Europy. Uprawia się ją również w Polsce. Borówka wysoka to wieloletnia roślina należąca do rodziny wrzosowatych.
WYGLĄD BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
Krzew tej rośliny osiąga wysokość do 2,5 metra, a jego pędy silnie się rozgałęziają. Kwiaty zebrane są w grona, liście mają kształt eliptyczny. Owoce borówki amerykańskiej dojrzewają od połowy lipca do września i są dużo większe od owoców jagody leśnej. Smakują jednak bardzo podobnie z tą różnicą, że borówki są pozbawione brudzącego soku.
Zdjęcie: Fotolia
ODMIANY BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
- bluecrop - ma duże, słodkie owoce, które pokryte są niebieskim nalotem, to najpopularniejsza odmiana borówki amerykańskiej, występująca w Polsce,
- blueray - posiada duże, winno-słodkie owoce, które zebrane są w gęste i długie grona,
- bluetta - ma średniej wielkości, słodkie i aromatyczne owoce, które zebrane są w nieduże, luźne grona,
- sunrise - charakteryzują ją duże, spłaszczone, smaczne i jasnoniebieskie owoce o delikatnym miąższu,
- patriot - ta odmiana ma bardzo duże i spłaszczone owoce w kolorze niebieskim, posiadają one silny nalot woskowy,
- darrow - ma duże, lekko spłaszczone słodkie owoce, które zebrane są w luźne, niewielkie grona,
- herbert - posiada lekko spłaszczone owoce o słodko-kwaskowym smaku, które zebrane są w duże, luźne grona,
- jersey - ta odmiana ma średniej wielkości winno-słodkie owoce, posiada dużą wytrzymałość na mróz,
- weymouth - owoce są średniej wielkości, mają przeciętny smak, zebrane są w luźne, średniej wielkości grona.
WARTOŚCI ODŻYWCZE BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
W owocach tej rośliny znajduje się wiele mikro- i makroelementów. Borówka amerykańska zawiera witaminy: A, B, C, E, PP i sole mineralne: żelazo, wapń, magnez, selen, miedź, cynk, potas. Jest także bogatym źródłem antyoksydantów.
To niskokaloryczny owoc, więc może stać się składnikiem diety odchudzającej. Borówka zawiera także spore ilości fitoestrogenu - to hormon roślinny, który blokuje działanie enzymów, które przyczyniają się do powstania niektórych nowotworów, np. piersi czy tarczycy.
Zdjęcie: Fotolia
WŁAŚCIWOŚCI BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
W tym owocu znajduje się dużo kwasu foliowego, który przeciwdziała rozwojowi nowotworów macicy. Spożywanie borówki amerykańskiej zaleca się przede wszystkim osobom, które muszą długo "wytężać" wzrok, a więc pilotom, kierowcom oraz tym, którzy dużo czasu spędzają przed komputerem. Dlaczego? Otóż, w borówce wysokiej znajduje się dużo witaminy A, która jest silnym antyoksydantem - zwalcza ona wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Roślina ta wspomaga leczenie zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy oraz chorób związanych z siatkówką oka.
Ponadto borówka oczyszcza organizm z toksyn oraz usuwa szkodliwe produkty przemiany materii. Substancje zawarte w tych owocach obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca oraz spowalniają rozwój miażdżycy. Osoby, które regularnie spożywają borówkę amerykańską, mogą się pochwalić lepszą pamięcią oraz kondycją fizyczną.
BORÓWKA AMERYKAŃSKA W KUCHNI
Najlepiej spożywać ją na surowo bądź po rozmrożeniu (borówki są odporne na niskie temperatury). Owoce, które są gotowane lub smażone, tracą wartości odżywcze i lecznicze.
Borówka amerykańska może być składnikiem smacznych deserów: muffinek, ciast czy koktajli. Możesz przygotować z niej pyszne dżemy i kompoty. Borówka sprawdzi się w wielu sałatkach, w połączeniu z fetą smakuje wybornie.
A czy Wy lubicie borówkę amerykańską? Jakie potrawy z jej dodatkiem przyrządzacie? Czekamy na Wasze komentarze!
Przeczytaj także: na pamięć - borówki >>>
WYGLĄD BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
Krzew tej rośliny osiąga wysokość do 2,5 metra, a jego pędy silnie się rozgałęziają. Kwiaty zebrane są w grona, liście mają kształt eliptyczny. Owoce borówki amerykańskiej dojrzewają od połowy lipca do września i są dużo większe od owoców jagody leśnej. Smakują jednak bardzo podobnie z tą różnicą, że borówki są pozbawione brudzącego soku.
Zdjęcie: Fotolia
ODMIANY BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
- bluecrop - ma duże, słodkie owoce, które pokryte są niebieskim nalotem, to najpopularniejsza odmiana borówki amerykańskiej, występująca w Polsce,
- blueray - posiada duże, winno-słodkie owoce, które zebrane są w gęste i długie grona,
- bluetta - ma średniej wielkości, słodkie i aromatyczne owoce, które zebrane są w nieduże, luźne grona,
- sunrise - charakteryzują ją duże, spłaszczone, smaczne i jasnoniebieskie owoce o delikatnym miąższu,
- patriot - ta odmiana ma bardzo duże i spłaszczone owoce w kolorze niebieskim, posiadają one silny nalot woskowy,
- darrow - ma duże, lekko spłaszczone słodkie owoce, które zebrane są w luźne, niewielkie grona,
- herbert - posiada lekko spłaszczone owoce o słodko-kwaskowym smaku, które zebrane są w duże, luźne grona,
- jersey - ta odmiana ma średniej wielkości winno-słodkie owoce, posiada dużą wytrzymałość na mróz,
- weymouth - owoce są średniej wielkości, mają przeciętny smak, zebrane są w luźne, średniej wielkości grona.
WARTOŚCI ODŻYWCZE BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
W owocach tej rośliny znajduje się wiele mikro- i makroelementów. Borówka amerykańska zawiera witaminy: A, B, C, E, PP i sole mineralne: żelazo, wapń, magnez, selen, miedź, cynk, potas. Jest także bogatym źródłem antyoksydantów.
To niskokaloryczny owoc, więc może stać się składnikiem diety odchudzającej. Borówka zawiera także spore ilości fitoestrogenu - to hormon roślinny, który blokuje działanie enzymów, które przyczyniają się do powstania niektórych nowotworów, np. piersi czy tarczycy.
Zdjęcie: Fotolia
WŁAŚCIWOŚCI BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
W tym owocu znajduje się dużo kwasu foliowego, który przeciwdziała rozwojowi nowotworów macicy. Spożywanie borówki amerykańskiej zaleca się przede wszystkim osobom, które muszą długo "wytężać" wzrok, a więc pilotom, kierowcom oraz tym, którzy dużo czasu spędzają przed komputerem. Dlaczego? Otóż, w borówce wysokiej znajduje się dużo witaminy A, która jest silnym antyoksydantem - zwalcza ona wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Roślina ta wspomaga leczenie zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy oraz chorób związanych z siatkówką oka.
Ponadto borówka oczyszcza organizm z toksyn oraz usuwa szkodliwe produkty przemiany materii. Substancje zawarte w tych owocach obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca oraz spowalniają rozwój miażdżycy. Osoby, które regularnie spożywają borówkę amerykańską, mogą się pochwalić lepszą pamięcią oraz kondycją fizyczną.
BORÓWKA AMERYKAŃSKA W KUCHNI
Najlepiej spożywać ją na surowo bądź po rozmrożeniu (borówki są odporne na niskie temperatury). Owoce, które są gotowane lub smażone, tracą wartości odżywcze i lecznicze.
Borówka amerykańska może być składnikiem smacznych deserów: muffinek, ciast czy koktajli. Możesz przygotować z niej pyszne dżemy i kompoty. Borówka sprawdzi się w wielu sałatkach, w połączeniu z fetą smakuje wybornie.
A czy Wy lubicie borówkę amerykańską? Jakie potrawy z jej dodatkiem przyrządzacie? Czekamy na Wasze komentarze!
Przeczytaj także: na pamięć - borówki >>>
LauraLaura
weronikaS
Macinos