Broda mnicha, czyli barba di frate, to inna nazwa typowo włoskiego warzywa znanego też jako agretti albo roscano. Zawiera podobne witaminy i sole mineralne jak szpinak – sporo witaminy A, żelaza i wapnia. W podobne sposoby jak szpinak może być też przyrządzana – świeża w sałatce, lekko podsmażona albo podgotowana.
Świetnie komponuje się z mocnymi smakami – anchois, kaparami, czosnkiem, dojrzałymi serami.
Z wyglądu przypomina trochę zwykłą trawę, ma jednak charakterystyczny posmak. Agritta rośnie w basenie Morza Śródziemnego.
Polecamy przepis cris na pizzę z dodatkiem agretti >>>
Broda mnicha albo agretti, czyli włoska trawa
Broda mnicha ma wiele wspólnego ze szpinakiem, a jeszcze więcej z Włochami. Co to za warzywo i jak jeść agretti, czyli brodę mnicha?
ocena: 5/5 głosów: 3
Netka
Polpal
Ciekawą rzeczą jest to, że broda mnicha wyciąga ze słonej gleby wystarczającą ilość soli poprawiając tym urodzaj roślin uprawianych w jej towarzystwie takich jak pomidory czy papryka.