Póki trwa sezon na morele i brzoskwinie, korzystajmy z nich dopóki się da. To jedne z najzdrowszych owoców, łagodzą wiele dolegliwości, zapobiegają schorzeniom i w upalne dni znakomicie gaszą pragnienie. BRZOSKWINIE: Brzoskwinie źródłem beta-karotenu i bardzo ważnego w diecie błonnika. Zawierają też sporo witamin z grupy B, ważną witaminę PP i znana witaminkę C. Bardzo polecane w dietach odchudzających, przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach układu moczowego. Zawierają też wapń dla zdrowych i mocnych kości, żelazo i magnez pomocne w razie zmęczenia i nie tylko, więc powinni je jeść chorzy i zagrożeni anemią, kobiety w ciąży. Brzoskwinie mają działanie moczopędne, wspomagają trawienie i pomagają przy zaparciach. Można też polecić je osobą z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.MORELE: Tak samo jak brzoskwinie obfitują w witaminy i minerały, zwłaszcza posiadają duże ilości fosforu i potasu. Pod względem tego ostatniego pierwiastka, a także beta-karotenu są wartościowsze od brzoskwiń. Mają też 3 razy więcej witaminy B2. Uczestniczą w procesach krwiotwórczych, wzmacniają kości więc są dobre dla osób z niedoborem wapnia, regenerują organizm i jak brzoskwinie wspomagają trawienie. Sprzyjają koncentracji. Są jednak bardzo słodkie więc nie powinni ich spożywać osoby zagrożone cukrzycą i sami cukrzycy.