Szczaw

  • 2

Szczaw to bardzo pospolita bylina, której liście możemy dodać do sałatki albo zupy.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Szczaw

Szczaw to pospolity to roślina z rodziny rdestowatych. Rośnie już od wczesnej wiosny na żyznych glebach, na łąkach, przy drogach, w miejscach ruderalnych. Jajowato-podłużne liście z ogonkami najlepiej zbierać wiosną, są wtedy najdelikatniejsze i nie łykowate. Ze zmiażdżonych, zmielonych łodyg można wyciskać sok i używać go do zup albo do wywabianie plam z rdzy, pleśni i atramentu z tkanin oraz usuwania zabrudzenia z pościeli, wikliny i srebra.

Suszone liście szczawiu możemy zaparzać jak herbatkę, która pomaga przy dolegliwościach wątroby i nerek. Naparem płucze się też owrzodzoną jamę ustną, przemywa czyraki i trudno gojące zranienia. Roślina zawiera szkodliwy kwas szczawiowy (szczawian potasu jednowodny), który wiążąc się z wapniem, tworzy nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Nie powinny go więc jeść osoby cierpiące na kamienie nerkowe, reumatyzm czy artretyzm. Jednak zdrowe osoby mogą się, jak najbardziej, delektować kwaśnym smakiem świeżych listków dodanych do sałatek lub zupy.

Polecamy przepisy na zupę szczawiową, szczaw do słoików, ale nie tylko >>>