Cebula, chrzan

Co zrobić, aby nie płakać przy tarciu cebuli? - ta i inne porady.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Cebula, chrzan
  • Chrzan przed starciem należy moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Wtedy złagodnieje i odzyska jędrność.
  • Chrzan lepiej jest zmiksować niż zetrzeć. Najpierw jednak kroimy go na mniejsze kawałki.
  • Chrzan po utarciu od razu przyprawiamy, żeby nie ściemniał.
  • Do utartego chrzanu zdrowiej dodać kwasku cytrynowego niż octu.
  • Przekrojoną cebulę kładziemy na spodku z wysypaną solą, nacięciem do dołu. Zapobiegnie to jej wyschnięciu. Cebula nie będzie przy krojeniu szczypać w oczy, jeśli natrzemy deskę cytryną.
  • Zapach cebuli usuniemy z naczyń myjąc je w osolonej wodzie.