Mięta i jej zastosowanie w kuchni

Kiedy zbierać, jak uprawiać i stosować w kuchni miętę.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Mięta i jej zastosowanie w kuchni
Uprawa: Mięta jest zielem dosyć ekspansywnym jeśli posadzimy ją luzem w ogrodzie szybko bedziemy mieć pole miętowe, bo rozrasta się dosyć szybko. Dlatego najlepiej posadzić jest miętę w jednym miejscu ,gdzie bedzie mogła się rozrastać lub zakopać ją do ziemi w dużej doniczce. Dobrze rośnie również na balkonie, jeżeli tylko zapewnimy jej w ciągu dnia kilka godzin słońca.

Zbiór: Świeże młode listki najlepiej jest zbierać do czasu kwitnienia wtedy są najbardziej aromatyczne. Ponieważ suszona mięta nadaje sę tylko na herbatkę najlepiej ją świeżą zamrozić, gdy mamy zamiar stosować ją jako przyprawę.

Zastosowanie w kuchni: Doskonale wiemy że nic tak nie orzeźwia jak mięta,sprawdza się w letnich sałatkach przede wszystkim z jogurtowym dressingiem.Znakomita w koktajlach i letnich lemoniadach .Do dań z twarożku sprawia że nabierają one swieżego smaku i pełnego aromatu.

Polecam swój przepis: