„Z czym to się je”
Jeśli domowe lody i domowe ciastka smakują doskonale, to ich połączenie będzie fenomenalne i nikt nie zdoła mu się oprzeć. Lodowe kanapki znane są i uwielbiane w różnych zakątkach świata, od Singapuru po Amerykę Północną. Są to lody podane pomiędzy dwoma waflami, herbatnikami lub innymi ciastkami. Najbardziej klasyczna receptura zakłada podanie krojonych lodów o smaku waniliowym między dwoma czekoladowymi ciastkami lub herbatnikami, jednak to tylko pierwsza z możliwości. Połączenie dwóch różnych tekstur, intrygujące połączenie smaków.
Choć możemy je kupić w sklepach zdecydowanie najlepiej smakują gdy obydwie części, które się na nie składają wykonamy sami. Świeże chrupiące i ciepłe jeszcze ciasteczka wraz rozpuszczającymi się nieco pod wpływem ich ciepła lodami, w naszym ulubionym smaku, to moim zdaniem idealny duet.
Aby wszystko wyszło idealnie
Wykonanie lodowej kanapki nie jest trudne, jednak wymaga nieco wcześniejszego rozplanowania swoich działań. Jeśli chcemy przygotować deser wcześniej i przechować go do czasu podania ważne jest by wszystkie składniki były tak zimne jak tylko jest to możliwe. Przygotujmy wszystko zanim ruszymy do pracy, bo przyrządzanie tego dania musi odbywać się w szybkim tempie – inaczej wszystko się roztopi. Silne zmrożenie lodów da nam pewność, że nasze ciastka nimi nie nasiąkną i nie rozpadną się, czy też nie zrobią gumowate.
Lody zakładane od razu na świeże ciastka wymagają szybkiego podania (i zjedzenia), a próba ich przechowywania może zakończyć się katastrofą.
Przepisy na lodowy przysmak
Aż dziw, że w naszym kraju ten genialny w swojej prostocie deser jest tak niedoceniany. Oto inspiracje do tworzenia lodowych pyszności w domu:
Klasyczne kanapki lodowe w starym stylu
Składniki:
½ szklanki oleju roślinnego
1 ¼ szklanki lekkiego brązowego cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
½ szklanki kakao
½ łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
domowe lody waniliowe(sposoby na przygotowanie domowych lodów)
Przygotowanie:
Rada: Jeśli chcemy wykorzystać własnoręcznie zrobione lody, zaraz po skończeniu ich przygotowywania przełóżmy je na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątna blachę, tak by powstał gładki blat lodowy. Wstawmy je na noc do zamrażalnika by porządnie się zmroziły.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W dużej misce ubijamy olej roślinny z brązowym cukrem (ok.2-3 min). Dodajemy proszek do pieczenia, sól, kakao, espresso i wanilię. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Stopniowo dodajemy mąkę, dodając także 2 łyżki stołowe wody na każdą jedną szklankę mąki dosypaną do masy. Masa powinna być miękka i wilgotna ale nie klejąca. Przekładamy ją na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, po rozwałkowaniu tniemy na prostokątne części równej wielkości. Przekładamy ciastka na blachę przykrytą papierem do pieczenia i przed samym pieczeniem władamy całość na 10 min do lodówki. Po wyjęciu pieczemy 7 do 8 minut, lub aż ciastka będą dobre. Po upieczeniu ciastka powinny dobrze wystygnąć, a następnie zmrozić przez co najmniej godzinę w zamrażalniku zanim złożymy z nich lodowe kanapki.
Gdy wszystko już gotowe musimy działać szybko. Blok kroimy na kawałki wielkości upieczonych ciastek i umieszczamy między każdymi dwoma z nich. Delikatnie ściskamy aby się skleiły i gotowe porcje wkładamy ponownie do zamrażalnika na 30 min. Po upływie tego czasu nasze lodowe kanapki są gotowe.
„Red Velvet” - królewskie kanapki lodowe
Składniki:
1 ½ szklanki mąki
6 łyżek stołowych niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki stołowe kakao
¾ szklanki cukru
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczkę wanilii
1 jajko
½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
1 ½ l przygotowanych wcześniej lodów lub mrożonego jogurtu
Przygotowanie:
Suche składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu miksujemy masło z cukrem (ok. 3-4 min), aż zyskają puszystą konsystencję. Dodajemy wanilię i jajko i znów dokładnie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i cały czas powoli mieszając dosypujemy suche składniki. Gdy wszystko dokładnie się połączy naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy do grubości ok. 0,5 cm, następnie wycinamy okrągłe ciastka z masy – ich średnica zależy od nas, pamiętajmy tylko by wyciąć ich parzystą liczbę. W cieście dodatkowo wygniatamy widelcem dziurki i znów wstawiamy na 30 min do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciastka pieczemy przez 7-8 minut jeśli chcemy żeby były miękkie, lub 8-10 minut jeśli mają być bardziej chrupiące. Schłodzone ciastka wypełniamy masą lodową tak by skończona kanapka miała około 1,5 cm wysokości i wyrównujemy lody by nadać jej brzegom gładki, zaokrąglony kształt. Po 15 min spędzonych w zamrażalniku będą gotowe do podania.
Jeśli domowe lody i domowe ciastka smakują doskonale, to ich połączenie będzie fenomenalne i nikt nie zdoła mu się oprzeć. Lodowe kanapki znane są i uwielbiane w różnych zakątkach świata, od Singapuru po Amerykę Północną. Są to lody podane pomiędzy dwoma waflami, herbatnikami lub innymi ciastkami. Najbardziej klasyczna receptura zakłada podanie krojonych lodów o smaku waniliowym między dwoma czekoladowymi ciastkami lub herbatnikami, jednak to tylko pierwsza z możliwości. Połączenie dwóch różnych tekstur, intrygujące połączenie smaków.
Choć możemy je kupić w sklepach zdecydowanie najlepiej smakują gdy obydwie części, które się na nie składają wykonamy sami. Świeże chrupiące i ciepłe jeszcze ciasteczka wraz rozpuszczającymi się nieco pod wpływem ich ciepła lodami, w naszym ulubionym smaku, to moim zdaniem idealny duet.
Aby wszystko wyszło idealnie
Wykonanie lodowej kanapki nie jest trudne, jednak wymaga nieco wcześniejszego rozplanowania swoich działań. Jeśli chcemy przygotować deser wcześniej i przechować go do czasu podania ważne jest by wszystkie składniki były tak zimne jak tylko jest to możliwe. Przygotujmy wszystko zanim ruszymy do pracy, bo przyrządzanie tego dania musi odbywać się w szybkim tempie – inaczej wszystko się roztopi. Silne zmrożenie lodów da nam pewność, że nasze ciastka nimi nie nasiąkną i nie rozpadną się, czy też nie zrobią gumowate.
Lody zakładane od razu na świeże ciastka wymagają szybkiego podania (i zjedzenia), a próba ich przechowywania może zakończyć się katastrofą.
Przepisy na lodowy przysmak
Aż dziw, że w naszym kraju ten genialny w swojej prostocie deser jest tak niedoceniany. Oto inspiracje do tworzenia lodowych pyszności w domu:
Klasyczne kanapki lodowe w starym stylu
Składniki:
½ szklanki oleju roślinnego
1 ¼ szklanki lekkiego brązowego cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
½ szklanki kakao
½ łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
domowe lody waniliowe(sposoby na przygotowanie domowych lodów)
Przygotowanie:
Rada: Jeśli chcemy wykorzystać własnoręcznie zrobione lody, zaraz po skończeniu ich przygotowywania przełóżmy je na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątna blachę, tak by powstał gładki blat lodowy. Wstawmy je na noc do zamrażalnika by porządnie się zmroziły.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W dużej misce ubijamy olej roślinny z brązowym cukrem (ok.2-3 min). Dodajemy proszek do pieczenia, sól, kakao, espresso i wanilię. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Stopniowo dodajemy mąkę, dodając także 2 łyżki stołowe wody na każdą jedną szklankę mąki dosypaną do masy. Masa powinna być miękka i wilgotna ale nie klejąca. Przekładamy ją na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, po rozwałkowaniu tniemy na prostokątne części równej wielkości. Przekładamy ciastka na blachę przykrytą papierem do pieczenia i przed samym pieczeniem władamy całość na 10 min do lodówki. Po wyjęciu pieczemy 7 do 8 minut, lub aż ciastka będą dobre. Po upieczeniu ciastka powinny dobrze wystygnąć, a następnie zmrozić przez co najmniej godzinę w zamrażalniku zanim złożymy z nich lodowe kanapki.
Gdy wszystko już gotowe musimy działać szybko. Blok kroimy na kawałki wielkości upieczonych ciastek i umieszczamy między każdymi dwoma z nich. Delikatnie ściskamy aby się skleiły i gotowe porcje wkładamy ponownie do zamrażalnika na 30 min. Po upływie tego czasu nasze lodowe kanapki są gotowe.
„Red Velvet” - królewskie kanapki lodowe
Składniki:
1 ½ szklanki mąki
6 łyżek stołowych niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki stołowe kakao
¾ szklanki cukru
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczkę wanilii
1 jajko
½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
1 ½ l przygotowanych wcześniej lodów lub mrożonego jogurtu
Przygotowanie:
Suche składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu miksujemy masło z cukrem (ok. 3-4 min), aż zyskają puszystą konsystencję. Dodajemy wanilię i jajko i znów dokładnie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i cały czas powoli mieszając dosypujemy suche składniki. Gdy wszystko dokładnie się połączy naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy do grubości ok. 0,5 cm, następnie wycinamy okrągłe ciastka z masy – ich średnica zależy od nas, pamiętajmy tylko by wyciąć ich parzystą liczbę. W cieście dodatkowo wygniatamy widelcem dziurki i znów wstawiamy na 30 min do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciastka pieczemy przez 7-8 minut jeśli chcemy żeby były miękkie, lub 8-10 minut jeśli mają być bardziej chrupiące. Schłodzone ciastka wypełniamy masą lodową tak by skończona kanapka miała około 1,5 cm wysokości i wyrównujemy lody by nadać jej brzegom gładki, zaokrąglony kształt. Po 15 min spędzonych w zamrażalniku będą gotowe do podania.