Chleb - jak przechowywać?

Jak należy przechowywać chleb?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chleb - jak przechowywać?
Pamiętaj, żeby nie trzymać chleba w szczelnie zamkniętych pojemnikach! Najlepiej, jeśli owiniesz go w ściereczkę, umieścisz w garnku i przykryjesz przykrywką. Postaraj się, żeby nie jeść chleba od razu (jest zbyt kaloryczny), ale też nie czekaj, aż straci całkowicie świeżość. Jeśli nie masz co zrobić z lekko sczerstwiałym chlebem, a nie chcesz go wyrzucać, możesz go odświeżyć wkładając kromki do tostera lub nad płomieniem palnika gazowego. Możesz go także skropić wodą i wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika.

Jeśli po imprezie rodzinnej, zostanie Ci za dużo chleba, możesz go zamrozić. Włóż odpowiedni kawałek chleba do torebki plastikowej, szczelnie zamknij, tak aby usunąć z torebki całe powietrze. Po wyjęciu zagrzej go trochę, a potem możesz go śmiało jeść i kroić. Mocno zasuszony chleb i bułki możesz przerobić na bułkę tartą. Możesz zetrzeć je na tarce i gotowe!