Czasem nasza sałatka nie ma wyraźnego smaku, jest nijaka i w żaden sposób nie wyobrażamy sobie jej podać. Czasem też kupujemy gotowe sałatki, które co tu dużo mówić – są bez smaku. Istnieje jednak parę sposobów, aby „podkręcić” smak każdej sałatki. Oto one:
O czym trzeba pamiętać, to to że niektóre składniki główne sałatki potrzebują określonych dodatków, aby wydobyć to co w nich najlepsze – tak jak świetny napastnik potrzebuje dokładnych podań pomocników. I tak – szpinak rozwinie skrzydła skropiony sokiem z cytryny, a buraczana sałatka rozkwitnie smakowo z mocnym serem. Fasolka z kolei potrzebuje trochę więcej oliwy z oliwek.
Oto parę uniwersalnych porad na poprawę smaku sałatki:
O czym trzeba pamiętać, to to że niektóre składniki główne sałatki potrzebują określonych dodatków, aby wydobyć to co w nich najlepsze – tak jak świetny napastnik potrzebuje dokładnych podań pomocników. I tak – szpinak rozwinie skrzydła skropiony sokiem z cytryny, a buraczana sałatka rozkwitnie smakowo z mocnym serem. Fasolka z kolei potrzebuje trochę więcej oliwy z oliwek.
Oto parę uniwersalnych porad na poprawę smaku sałatki:
- Oliwa z oliwek extra virgin - wzbogaci smak każdej sałatki, szczególnie tej suchej;
- Sól – wyrówna gorzkie smaki;
- Skórka z cytryny i sok z niej – szczególnie do ciemnych warzyw, rozjaśni ich smak;
- Vinegar – podobnie jak sok z cytryny da odświeżający smak;
- Ser – nawet jeśli reszta sałatki jest nudna, ser poprawi jej smak;
- Oliwki – słony smak i trochę mięsna faktura;
- Świeże zioła – bazylia, estragon, koperek czy majeranek posiekane i dodane do sałatki nadadzą jej charakteru.