Sposoby przechowywania żywności

Czyli co i jak trzymać, żeby dłużej było świeże!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Sposoby przechowywania żywności
Po 1: Grzybów nie trzymamy w foliowych workach! Bez dostępu powietrza wytwarzają się w nich substancje trujące.

Po 2: Zimniaków też nie przechowujemy w folii ani w lodówce. Trzeba je trzymać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Po 3: Herbatniki, czy suchary najlepiej przechowywać w oryginalnych opakowaniach, jednak jeśli już są otwarte należy je umieścić w szczelnym słoju lub puszcze (można wrzucić kilka ziaren gruboziarnistej soli - pochłania wilgoć).

Po 4: Masło czy margarynę najlepiej przechowywać w kamionkowych pojemnikach - nie chłoną tak zapachów.

Po 5: Pamiętaj nie wszystkie rzeczy należy przechowywać w lodówce - sprawdź na etykiecie co powinno trzymać się w lodówce, a co tego nie wymaga.