W celach leczniczych zbiera się owocostany chmielu (szyszki ) bez szypułek. Zbiór odbywa się kiedy szyszki mają barwę seledynowozieloną. Suszenie odbywa się w pomieszczeniach przewiewnych lub w suszarniach w temperaturze do 40 stopni Celcjusza.
Po wysuszeniu odsiewa się żółtawoczerwone gruczoły tak zwaną lupuline. Szyszki chmielu należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach w suchych pomieszczeniach.
- uspokajające
- żołądkowe
- dezynfekujące
- obniżające popęd płciowy
Chmiel stosuje się w przypadku :
- nadmiernej pobudliwości nerwowej i wyczerpaniu
- bezsenności
- nerwowości
- nadmiernej pobudliwości płciowej
- zaburzeniach miesiączkowania
- braku łaknienia
- nieżycie niedokwaśnym żołądka
- nadmiernej fermentacji w jelitach
- chorobie nowotworowej żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby, płuc
- zespołach bólowych kręgosłupa, nerwobólach
- chorobach skóry
Szyszki chmielu mogą być stosowane do okładów w przypadkach bólów korzonkowych. Lupulina może być spożywana w porcjach po 1/4 grama na przykład w przypadkach bezsenności, nadmiernej pobudliwości nerwowej a także używana do sporządzenia maści.
Napary z szyszek można stosować do kąpieli i mają one działanie uspokajające, a ponadto są zalecane w wielu chorobach skóry. Odwar z szyszek chmielu od dawna stosowany był w leczeniu łupieżu i łysienia.
Przeczytajcie: chmiel - dozwolony, czy nie dozwolony w ciąży? >>>