Chmiel zwyczajny nie tylko na piwo

Czy wiecie, że chmiel to roślina lecznicza? Jak się okazuje to nie tylko surowiec do wyrobu piwa.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Chmiel zwyczajny nie tylko na piwo

W celach leczniczych zbiera się owocostany chmielu (szyszki ) bez szypułek. Zbiór odbywa się kiedy szyszki mają barwę seledynowozieloną. Suszenie odbywa się w pomieszczeniach przewiewnych lub w suszarniach w temperaturze do 40 stopni Celcjusza.
Po wysuszeniu odsiewa się żółtawoczerwone gruczoły tak zwaną lupuline. Szyszki chmielu należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach w suchych pomieszczeniach.

Chmiel ma zastosowanie :
- uspokajające
- żołądkowe
- dezynfekujące
- obniżające popęd płciowy

Chmiel stosuje się w przypadku :
- nadmiernej pobudliwości nerwowej i wyczerpaniu
- bezsenności
- nerwowości
- nadmiernej pobudliwości płciowej
- zaburzeniach miesiączkowania
- braku łaknienia
- nieżycie niedokwaśnym żołądka
- nadmiernej fermentacji w jelitach
- chorobie nowotworowej żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby, płuc
- zespołach bólowych kręgosłupa, nerwobólach
- chorobach skóry

Szyszki chmielu mogą być stosowane do okładów w przypadkach bólów korzonkowych. Lupulina może być spożywana w porcjach po 1/4 grama na przykład w przypadkach bezsenności, nadmiernej pobudliwości nerwowej a także używana do sporządzenia maści.
Napary z szyszek można stosować do kąpieli i mają one działanie uspokajające, a ponadto są zalecane w wielu chorobach skóry. Odwar z szyszek chmielu od dawna stosowany był w leczeniu łupieżu i łysienia.


Przeczytajcie: chmiel - dozwolony, czy nie dozwolony w ciąży? >>>