Chrzan nie tylko od święta

  • 1

Chrzan jest często wykorzystywany przez nas głównie dwa razy w roku: podczas świąt Wielkanocnych oraz późnym latem, kiedy kisimy ogórki.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Chrzan nie tylko od święta
fot. Fotolia

Chrzan ma jednak wiele ciekawych i wspaniałych właściwości. Przez to, powinniśmy go używać przez cały rok.
Bardzo fajnym i pomysłowym dodatkiem do mięs jest ćwikła, czyli buraki z chrzanem. Ugotowane pół kilograma buraków trzemy na tarce, a następnie do nich dodajemy 2 łyżki chrzanu, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Całość mieszamy i wkładamy do słoiczka. Idealny dodatek do mięs jest przygotowany naprawdę bardzo szybko.
Tak jak już wspomniałam chrzan dodajemy do kiszenia ogórków. Warto wiedzieć, że chrzan ma właściwości bakteriobójcze. Można go spożywać w okresie przeziębienia zatok lub oskrzeli. Posiada dużo witaminy C, dzięki której zwiększa odporność naszego organizmu. Warto stosować go wczesną wiosną.

W sklepie warto wybierać chrzan bez octu i ulepszaczy. Jest o wiele lepszy i zdrowszy. Jeśli chcemy przygotować taki chrzan sami, przed starciem, włóżmy go do zamrażarki. Będzie się o wiele łatwiej tarł. Aby uchronić się przed łzawieniem oczu, przygotowujmy go na dworze, pod okapem lub w przeciągu.
Liście z chrzanu idealnie sprawdzają się w kuchni do utrzymywania świeżości wędlin. Wystarczy tylko owinąć wędlinę (lub masło) w liście chrzanu i zachowamy świeżość tych składników.

Chrzan najlepiej jest przechowywać w ciemnym pomieszczeniu, w szczelnych pojemnikach. Dzięki temu nie ściemnieje szybko.
Warto zatem stosować korzeń i liście chrzanu, które na pewno wzbogacą naszą kuchnię o jeszcze lepsze smaki. Warto zatem przedstawić go rodzinie i wykorzystywać częściej, niż dwa razy w roku.



Zastanawiasz się czy możesz jeść chrzan będąc w ciąży? >>>