ciasto naleśnikowe można wymieszać z poszatkowaną kapustą , usmażyć i podawać z ketchupem lub sosem grzybowym.do ciasta dodaje się też paprykę pokrojoną w kostkę , oliwki,groszek, natkę pietruszki.naleśniki można kroić tak jak makaron i wtej postaci używać do zup, podsmażać lub zapiekać.
Babciagramolka
Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :
1) na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
2) 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
3) Na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
4) Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
5) Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
6) Najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
7) Inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników . Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki .
8) Jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
9) Patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu ( wtedy nie przywierają )
10) Takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej , a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.